Stikstof en fosfaat ruim onder nationale plafond

De uitscheiding van stikstof en fosfaat bevindt zich in het derde kwartaal van 2020 ruim onder het afgesproken nationale plafond. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent elk kwartaal de excretiecijfers van stikstof en fosfaat voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze wijken in het derde kwartaal niet erg af van de het vorige kwartaal. Voor de berekening was 1 oktober de peildatum.

Net als de vorige kwartaalrapportages bevindt de stikstofexcretie door de melkveehouderij zich iets boven het sectorale plafond van 281,8 miljoen kilo stikstof. De fosfaatexcretie zit daar ruim onder. De stijging van de stikstofexcretie ten opzichte van vorig jaar wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er meer jongvee wordt gehouden dan vorig jaar. Ook is de gemiddelde melkproductie, en daarmee ook de voederbehoefte, iets gestegen. Vorig jaar kwam de stikstofexcretie in de melkveehouderij net iets onder het sectorplafond uit.
Scherp aan de wind

Volgens Schouten 'zeilt de melkveehouderij wat betreft de stikstofexcretie scherp aan de wind'. 'Net als bij de vorige kwartaalrapportage wil ik benadrukken dat het van belang is dat de melkveehouderij zich ervoor inzet om te zorgen dat de stikstofexcretie in 2020 uiteindelijk onder het gestelde sectorplafond uitkomt.'


Het definitieve cijfer voor 2019 van de fosfaatexcretie van de gehele veestapel ligt met 155,5 miljoen kilo 10 procent onder het plafond van 172,9 miljoen kilo. De stikstofexcretie komt bijna 3 procent lager uit dan het plafond van 504,4 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer