Coronacrisis werkt door in varkenscontracten

Door de coronacrisis verandert het consumptiepatroon. Dat heeft invloed op de eisen van slachterijen en hun afnemers van varkensvlees en leidt naar verwachting tot andere contracten. 'Wat historisch werd beloond, is in de toekomst niet per se het meest winstgevende varken', zegt Grant Walling, hoofd van de Global Meat Group.

Coronacrisis+werkt+door+in+varkenscontracten
© Topigs Norsvin

De Global Meat Group is het kennispanel van Topigs Norsvin dat de schakel vormt tussen de fokkerij en de consument. Het kennispanel onderscheidt drie trends die van invloed zullen zijn op de vraag naar varkens.

De afgelopen maanden tijdens de coronapandemie kwam wereldwijd naar voren dat de vleesverwerking het meest kwetsbare onderdeel is in de toeleveringsketen. Walling verwacht dat het gevolg daarvan zal zijn dat slachterijen en uitsnijderijen verder zullen automatiseren en uniformiteit belangrijker zal worden. 'Een lagere tolerantie voor variatie in dieren kan het gevolg zijn', zegt hij.


Online

Een ander gevolg van de coronapandemie is dat een groter deel van de detailhandel online zal gaan. Voor varkensvlees betekent dit dat de visuele prestatie van het vlees in het winkelrek minder belangrijk wordt dan de prestatie voor de eetervaring thuis. 'Dat zal leiden tot veranderingen in processen en in producten', stelt Walling.

Als derde punt benoemt de Global Meat Group de consumptie van vlees. Doordat er minder buiten de deur wordt gegeten, is vlees uit het duurdere segment minder in trek, terwijl fastfoodcomponenten het in de laatste negen maanden van 2020 juist beter deden. De Global Meat Group noemt dit goed nieuws voor varkensvlees in vergelijking met bijvoorbeeld rundvlees.


Nieuwe normaal

Walling verwacht dat nieuwe aankooppatronen leiden tot een andere vierkantsverwaarding. 'De hele toeleveringsketen zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe normaal in een postcoronawereld.' Dat begint volgens hem met de keuze van de genetica.

Als het gaat om vleeskwaliteit, maakt Walling onderscheid in karkaskwaliteit (spier- en spekdiktes en de gewichten van de verschillende onderdelen), de technische kwaliteit (zoals kleur, zuurtegraad en hoeveelheid verzadigd vet) en de eetkwaliteit zoals de consument die ervaart. 'Bij vleesproductie is dat de belangrijkste schakel.'


Smaakpanel

Om de vleeskwaliteit te beoordelen, maakt Topigs Norsvin gebruik van een smaakpanel met getrainde testers. Die geven een paar keer per jaar een uitgebreide waardering voor het vlees dat zij proeven op onder andere de smaak, geur en malsheid van het vlees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer