Smaakmakers zet Twente op de kaart

Een coöperatie met Twentse agrarische producenten die Twente als voedselregio op de kaart wil zetten: Smaakmakers van Twente moet een merk worden met landelijke afzet van producten uit de streek. 'In supermarkten, maar waarom niet ook met Twentse winkeltjes door het land?'

Smaakmakers+zet+Twente+op+de+kaart
© Tys Hallema

Al tientallen voedselmakers uit Twente hebben aangegeven mee te willen werken aan de Smaakmakers van Twente of zijn zelfs al actief betrokken bij het project. 'Die laatste producenten vormen onze kopgroep, die bestaat uit zeven bedrijven', zegt projectleider Dagmar Makkink.

Zij is werkzaam bij de Groene Kennispoort Twente, een netwerk dat projecten in het buitengebied van Twente realiseert door vragen uit het gebied te koppelen aan onderwijsinstellingen. Smaakmakers is zo'n project. Bij elke stap die in de uitwerking van het plan wordt gezet, zijn dan ook onderwijsinstellingen betrokken.


Logistieke organisatie

'Zo doen studenten van Saxion Hogeschool onderzoek naar de logistiek van streekproducten. Hoe is dat nu georganiseerd, en hoe kan het efficiënter? Een vervolg hierop is dat studenten van Wageningen Universiteit is gevraagd om deze logistiek ook energieneutraler te maken', legt Makkink uit.

Mineral Valley Twente draagt financieel bij aan het project. Het idee voor Smaakmakers van Twente ontstond volgens Makkink 'dynamisch'. 'Bij producenten uit de regio bestaat er al langer een behoefte, maar door verschillende studentenprojecten is het echt gaan lopen. Zo hebben we de Twentse kantine ontwikkeld. Bij de gemeente Almelo is minimaal 25 procent van het aanbod in de kantine nu al afkomstig uit Twente. Wij willen dat dit in veel meer kantines gaat gebeuren.'


Rijk aan producten

Het plan met de Smaakmakers beperkt zich echter niet alleen tot kantines, dat is slechts een van de speerpunten. Andere beoogde kanalen zijn de foodretail, horeca en rechtstreekse online verkoop aan particulieren. 'Gezien de huidige tijd denken we dat mensen steeds meer gaan kijken naar wat we hebben in ons eigen land', aldus Makkink. 'Twente is in die zin best wel rijk aan mooie producten, al is het aanbod groente en fruit wellicht wat beperkt. Anderzijds liggen daar dus ook wel kansen.'

De Smaakmakers van Twente moet de regio als voedselregio op de kaart zetten, met een merk dat producenten in staat stelt wel hun eigen identiteit te behouden. Makkink: 'Natuurlijk zijn er meer van dit soort initiatieven geweest. Wat dit anders maakt, is dat we initiatieven met elkaar verbinden en producenten op grote schaal met elkaar laten samenwerken. Zodat hun producten straks gezamenlijk in de supermarkt liggen, of misschien wel in Twentse winkeltjes door het land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer