Ontheffing jacht Twentse zwijnen

Provincie Overijssel heeft voor vijf gebieden in Twente een ontheffing verleend om jaarrond te mogen jagen op wilde zwijnen. Ook komt er een tijdelijke subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen gewassenschade door wilde zwijnen.

Ontheffing+jacht+Twentse+zwijnen
© Provincie Noord-Brabant

Het gaat om de wildbeheereenheden Vriezenveen, Zuidoost-Twente, Noordoost-Twente, Dinkelstreek en Tussen Grens en Vecht De Akkerlanden. Hier mag met behulp van nachtzichtapparatuur 24 uur per dag worden gejaagd op wilde zwijnen, in het belang van de openbare veiligheid en om schade aan landbouwgeawassen te voorkomen.

Daarnaast wordt per 30 juni een tijdelijke subsidieregeling, tot en met 2021, opengesteld voor het plaatsen van mobiele elektrische rasters om zwijnen te weren van landbouwpercelen. Op die manier wil de provincie stimuleren dat grondgebruikers in de gebieden van de vijf wildbeheereenheden dusdanig investeren dat schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.


Overgangsjaren

Door de ontheffing hoeft de provincie geen schadevergoeding meer uit te keren aan boeren die schade ondervinden door toedoen van wilde zwijnen, is het idee. In 2020 en 2021 zal de schadevergoeding nog wel worden betaald. 'Die jaren kunnen worden beschouwd als overgangsjaren', schrijft Overijssel in de brief waarin het besluit wordt toegelicht.

Volgens de provincie ontstaat hierdoor een prikkel voor grondgebruikers om serieus werk te maken van schadepreventie. 'Naast afschot, binnen de kaders van de ontheffing, kan schade ook worden voorkomen door preventieve maatregelen. Verder kan ook het telen van minder schadegevoelige gewassen bijdragen aan schadeperking', aldus de provincie.


Zorgen LTO Noord

LTO Noord maakt zich over dat aspect van de regeling zorgen, zegt regiobestuurder Hans van Beuzekom. 'Wilde zwijnen zijn niet aan het lijntje te houden. Als er dan ineens eentje de grens oversteekt en een aardappelveld op de kop zet, dan ben je als ondernemer het haasje.'

Van Beuzekom verwijst naar de schade die in 2019 door wilde zwijnen in Overijssel werd veroorzaakt. De 50.000 euro getaxeerde en vergoede schade, werd voor ongeveer de helft veroorzaakt door schade bij één boer. 'Het is zaak dat we een vinger aan de pols houden hierover.'


Voldoende ruimte

Overigens geven de huidige beleidsregels van de provincie ook al voldoende ruimte om geen schadevergoeding uit te hoeven keren, maar doet de provincie dat tot op heden wel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer