Nieuw Nederlands Weiden: meer gras, lager ureum

De zes demonstratiebedrijven voor Nieuw Nederlands Weiden hebben de afgelopen drie jaar het aandeel gegraasd gras in het rantsoen tot ruim 1.000 kilo per koe verhoogd. Tegelijkertijd is het ureumgetal met 5 punten verlaagd naar gemiddeld 18 bij een constante gemiddelde melkproductie van 29 kilo meetmelk per koe per dag.

Nieuw+Nederlands+Weiden%3A+meer+gras%2C+lager+ureum
© NieuweOogst

Dat meldt Stichting Weidegang. Uitgangspunt voor langer weiden is een hogere opname van gegraasd gras om hiermee de kostenvoordelen van weidegang volop te benutten. Door aan de ene kant vroeg in het jaar te starten met weiden en ook zoveel mogelijk herfstgras rechtstreeks door de koeien uit de wei te laten halen en aan de andere kant de huiskavel optimaal voor weidegang in te richten, hebben de bedrijven de hoeveelheid gegraasd gras verhoogd van 850 kilo droge stof per koe in 2018 naar 1.050 kilo in 2020.

Door te sturen op minder ruw eiwit in het rantsoen en de kwaliteit van het eiwit te verhogen, is het gelijktijdig gelukt het ureumgetal in de melk met 5 punten te verlagen naar gemiddeld 18 zonder dat er is ingeleverd op melkproductie. Hiervoor is als eerste, gelijk bij de start van het weiden, overgestapt op goedkoper krachtvoer met minder eiwit. Daarna is de andere bijvoeding beter afgestemd op het beschikbare eiwit in het weidegras.


Later maaien

Op bedrijven zonder mais zijn graskuilen gemaakt met minder eiwit door gras later te maaien. Door daarnaast onder meer droger in te kuilen, heeft een van de bedrijven kuilen gemaakt met 75 darm verteerbaar eiwit (DVE) en 35 onbestendig eiwit balans (OEB), zodat koeien het graseiwit rechtstreeks kunnen benutten. Het regelmatig laten analyseren van vers gras geeft de melkveehouders extra grip op het rantsoen en het vertrouwen scherper te sturen met rantsoenen met vers gras.


Nieuw Nederlands Weiden is een concept om eenvoudig en goed te weiden, stelt Stichting Weidegang. Op zes praktijkbedrijven, verspreid over het land en verschillende grondsoorten, wordt dit beweidingsconcept gedemonstreerd. Behalve dat melkveehouders en adviseurs op de bedrijven kunnen kijken hoe het weideconcept in de praktijk werkt, zijn deze melkveehouders aan de slag gegaan om Nieuw Nederlands Weiden te combineren met langer weiden en het verlagen van het ruw eiwit in het rantsoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer