Friese+drone+observeert+illegale+en+niet%2Dvergunde+activiteiten
Nieuws
© William Hoogteyling

Friese drone observeert illegale en niet-vergunde activiteiten

De Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) heeft onlangs een drone in gebruik genomen. De omgevingsdienst gaat de drone een jaar lang uittesten bij het toezicht op de naleving van natuur- en milieuwetgeving in Friesland.

De FUMO gaat de drone onder andere inzetten voor het maken van gedetailleerde luchtfoto's, het observeren van natuurgebieden en het opsporen van illegale of niet-vergunde activiteiten.

Met de drone verwacht de uitvoeringsdienst de toezichthoudende taken efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren. Toezichthouders kunnen vanuit de lucht objecten en grote terreinen sneller inspecteren. Ook hoeft de FUMO minder milieuvluchten per helikopter uit te voeren, waardoor de milieubelasting daalt


Afval op landbouwperceel

De afgelopen tijd is de drone vier keer ingezet. Eén keer bij de inspectie van opslag van grond, één keer bij het inventariseren van afval op een landbouwperceel en twee keer bij ontgrondingswerkzaamheden. Bij drie van de inspecties bleek dat de regels goed zijn nageleefd. Eén keer werd een overtreding geconstateerd. Deze overtreding wordt nader onderzocht door een toezichthouder van de FUMO.

De drone kan vanuit de lucht een 3D-opname maken. Op basis van deze 3D-opname kan op de computer het volume van objecten nauwkeurig worden berekend. Zo kunnen de toezichthouders beoordelen of bij de opslag van milieugevaarlijke stoffen de maximale toegestane hoeveelheid is overschreden.


Gedragsregels

Vier toezichthouders van de FUMO zijn opgeleid tot dronepiloot. De FUMO heeft een aantal gedragsregels opgesteld. In deze regels is onder andere opgenomen dat eigenaren of huurders van percelen in principe van tevoren worden ingelicht over het geplande toezicht, dat er sprake moet zijn van gerichte controle en dat niet-relevante camerabeelden worden gewist. Om de privacy van betrokkenen te beschermen, is een DPIA Data Protection Impact Assessment (DPIA) opgesteld.

De FUMO gaat na één jaar de pilot met de drone evalueren. Als de resultaten positief zijn, wordt het dronetoezicht verlengd en eventueel uitgebreid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer