Revolutie+door+intelligente+robots
Achtergrond
© Dirk Hol

Revolutie door intelligente robots

De combinatie van robots, drones en kunstmatige intelligentie zal in de land- en tuinbouw op termijn zorgen voor een revolutie in betaalbare ultraprecisie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het onafhankelijke Engelse bureau EDTechEx.

De eerste ontwikkelingen op dit gebied vinden in Nederland al plaats. Wageningen University & Research gaat de komende vijf jaar zwaar investeren in datawetenschap en kunstmatige intelligentie. Voor onderzoek geeft de universiteit hieraan de komende vijf jaar 800.000 euro per jaar extra uit, meldt WUR op de nieuwswebsite Resource.

De inzet van nieuwe landbouwrobots is in vergelijking met het wereldwijde landbouwareaal nog steeds klein. Maar dat gaat veranderen, stelt IDTechEX. Het bedrijf zit met het hoofdkantoor in Cambridge en verricht onafhankelijk marktonderzoek over opkomende technologieën in zo'n tachtig landen. De experts houden zich onder andere bezig met kunstmatige intelligentie, autonomie, robotica en sensoren.


Revolutie in betaalbare precisie

Het nieuwe rapport 'Agricultural Robots, Drones, and AI: 2020-2040: Technologies, Markets, and Players' biedt een uitgebreide analyse op het gebied van hardware en kunstmatige intelligentie. Het rapport komt tot de conclusie dat robotica, drones en computers die nieuwe inzichten verschaffen op basis van grote hoeveelheden data (deep learning) zullen zorgen voor een revolutie op het gebied van betaalbare precisie.

De ontwikkeling van robotica, drones en deap learning heeft de wind in de zeilen. Dit komt door de snel voortschrijdende techniek. In de IDTechEx-beoordeling kunnen deze technologische ontwikkelingen niet langer worden afgedaan als gimmicks of te futuristisch. 'Ze zijn er om te blijven en zullen alleen maar belangrijker worden.'


Cameratechnologie

Cameratechnologie is vaak de kerncompetentie van robots. In complexe systemen ziet, identificeert en lokaliseert de cameratechniek gewassen/onkruid en maakt een aantal intelligente locatiespecifieke acties mogelijk. De camerasystemen maken hierbij steeds vaker gebruik van deep learning.

Naast de kennis van machines is er een ontwikkeling richting autonome robots. De autonomie-uitdaging in de land- en tuinbouw is volgens IDTechEx veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld een auto.


Wetgeving belemmering

De wetgeving vormt vandaag een belemmering. IDTechEx verwacht dat het wetgevingskader spoedig flexibeler zal worden.

Al deze ontwikkelingen zorgen volgens IDTechEx voor nieuwe ontwerpen van landbouwmachines en verandering van de landbouwpraktijk. Het rapport geeft marktvoorspellingen voor de korte en lange termijn.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer