Nieuwe+EU%2Dregels+dronevliegers%3A+ruimte+voor+innovatie
Nieuws
© Han Reindsen

Nieuwe EU-regels dronevliegers: ruimte voor innovatie

Vanaf 31 december 2020 gelden in de Europese Unie voor alle dronevliegers dezelfde regels. Dat geeft duidelijkheid en maakt het makkelijker om met een drone in de EU te vliegen.

De nieuwe regelgeving moet het luchtruim veilig houden en meer ruimte creëren voor innovatieve toepassingen met drones die verschillende werkzaamheden ondersteunen, denk aan inspecties van bijvoorbeeld dijken, verkeersmanagement, het gebruik door media en toepassingen in de landbouw.

Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich vanaf 31 december verplicht registreren bij de RDW en een vliegbewijs halen. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.


Mooie ontwikkeling

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Steeds meer Nederlanders hebben een drone. Ze krijgen er eentje cadeau of kopen een drone online. Drones worden ook steeds meer ingezet voor de ondersteuning van werkzaamheden. Een mooie ontwikkeling.’

De minister vindt het goed dat in heel Europa nu dezelfde regels voor een veilig gebruik van drones gaan gelden. ‘Voor professionals maar zeker ook voor particulieren geldt dat je je goed moet informeren over wat er nodig is om ook in het nieuwe jaar veilig te kunnen vliegen.’


Registreren en opleiding

Het wordt steeds drukker in de lucht. Om ervoor te zorgen dat vliegen met een drone ook in de toekomst veilig is, gaan de regels veranderen. Voor mensen die voor recreatief gebruik met een zwaardere drone (zwaarder dan 250 gram) of drone met camera willen vliegen, geldt dat ze zich net als mensen die een drone hebben voor professioneel gebruik moeten registreren bij de RDW, een kennistest over de regels moeten afleggen en een vliegbewijs moeten halen bij een vliegschool.

Voor het vliegen met een lichtere drone (maximaal 250 gram) zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor deze vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten, woonwijken en rond vliegvelden. Vliegen boven mensen en bebouwing is onder voorwaarden toegestaan als de dronebezitter opgeleid is en over de juiste papieren beschikt.


Innovatie

Het gelijktrekken van de droneregels in de EU betekent dat professionals meer ruimte krijgen om met drones te werken. In verschillende beroepen wordt steeds meer gebruik gemaakt van drones. De onbemande vliegtuigjes vormen een innovatieve aanvulling en zorgen ervoor dat bestaande werkwijzen efficiënter en duurzamer kunnen worden uitgevoerd.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 1 januari een online campagne om dronebezitters uit te leggen wat de nieuwe regelgeving voor hen betekent.


Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer