Drone zaait 10 hectare klaverzaad in een uur

Met een drone werden donderdag kleine bolletjes met zaad van de witte klaver verdeeld over het perceel van biologisch melkveehouder Sjaak Sprangers in het Brabantse Kaatsheuvel. Deze zaai moet helpen om het klaverbestand op het perceel in stand te houden.

Deze drone, die door Arjan Jansma van Qlobel is ontwikkeld, kan kleine hoeveelheden klaver verspreiden, zegt onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut. 'Zelfs dusdanig kleine hoeveelheden, dat ze met een zaaibak niet zijn te zaaien.'

Daarbij zou de automatisch vliegende drone 10 hectare in een uur kunnen zaaien. 'Dat is enorm veel. Daardoor kan dit een relatief goedkope en makkelijke manier zijn om het klaverbestand op peil te houden', legt Jansen uit. 'En je kunt dit systeem frequent toepassen.'


Gewasherkenning

De onderzoeker verwacht dat de drone op termijn ook kan worden uitgerust met gewasherkenning. 'Dan kan deze juist op plekken zaaien waar te weinig klaver staat.'

Het is een optie om het perceel vervolgens te wiedeggen, maar klaver kan met een oppervlakkige zaai goed aanslaan. En met zaad in kleibolletjes is dit al helemaal niet nodig.

Het doel van deze proef, in het kader van het project Bodem & Wei, is om te onderzoeken hoe de persistentie van grasklaver en kruiden is te verhogen. 'Doordat je de grasklaver zo lang mogelijk in stand houdt, is minder vaak graslandvernieuwing nodig en blijft de bodemkwaliteit behouden', stelt Van Eekeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer