Drone brengt 3 miljoen roofmijten in uien tegen trips

Op een proefveld van Profytodsd in Ens zijn met een drone 3 miljoen roofmijten uitgestrooid over 1 hectare uien. De roofmijten moeten de trips opeten en de druk ervan onder controle houden.

Drone+brengt+3+miljoen+roofmijten+in+uien+tegen+trips
© Han Reindsen

Zestig akkerbouwers konden deze actie dinsdag aanschouwen tijdens een rondgang langs de proefvelden. 'Met driehonderd stuks per vierkante meter zetten we hoog in qua aantal roofmijten. We kijken naar de haalbaarheid, nog niet naar de kosten', zegt teeltadviseur Tjalling Nutma van Profytodsd. Omdat trips in verschillende stadia in een gewas leven, worden de roofmijten binnen tien dagen drie keer in het veld gebracht.

Koppert Biological Systems en Profytodsd hebben de proef aangelegd om de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het gaat in het groeiseizoen om drie acties: in het voorjaar insectparasitaire nematoden die tripspoppen in de grond bestrijden, roofmijten die in de zomer trips opeten en gaasvlieglarven die deze na het strijden van het loof bestrijden.


Chemie beperken

Bij de proeven richt Profytodsd zich in verschillende gewassen vooral op nieuwe groene middelen die tegen de praktijk aanzitten en nodig zijn om de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen te beperken of te vervangen. Daarnaast zijn er proeven met andere teeltsystemen om de gewassen sterker en beter te maken.

In uien liggen meerdere objecten. Het middel Myco-Up is een zouttolerante mycorrhiza. Mycorrhiza's leven in symbiose met planten en dat kan zorgen voor extra aanvoer van mineralen. 'Het is een relatief dure toepassing en het middel slaagt niet altijd. De resultaten zijn wisselend', zegt Nutma. Het middel Fish Fertilizer is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en moet de weerbaarheid van de bodem verhogen. Het middel is nu voor het eerst toegepast in uien en zou de fusariumdruk kunnen verlagen.

In winterpeen is het product EVR gebruikt. EVR ondersteunt de teelt en moet zorgen voor een uniformere opkomst en een betere kwaliteit. EVR is ook te gebruiken in suikerbieten. In combinatie met Charge - een schimmel- en bacteriewerend middel - zou dit moeten werken tegen cercospora. 'De prijs van groene middelen ligt waarschijnlijk hoger dan chemie, maar dat is nog niet uitgekristalliseerd', zegt teeltadviseur Rob Besteman van Profytodsd.


Gebruik van het middel EVR in peen zou meer planten per hectare kunnen opleveren.
Gebruik van het middel EVR in peen zou meer planten per hectare kunnen opleveren. © Han Reindsen


Weerbaarder maken

In suikerbieten ligt ook een proef met het middel Turan, een product op basis van polyfenolen en sporenelementen. Het middel moet planten een hogere weerstand geven tegen stress en zo indirect weerbaarder maken ten ziekten en plagen. 'Met groene middelen kunnen we mogelijk chemische middelen vervangen of ondersteunen', zegt Besteman.

TMS-G is een calciummeststof met een open structuur en daardoor makkelijker opneembaar. Dit product zou in een gewas peen moeten zorgen voor een hogere kwaliteit en opbrengst. Het product Free N zorgt voor extra stikstof door een symbiose tussen bacteriën. Hiermee krijgt peen extra stikstof. Belangrijk omdat de wettelijke norm nu te krap is.

In onder andere wintertarwe is Blue-N in een proef neergelegd. Het gaat om een bacterie die in symbiose met tarwe 40 tot 60 kilo stikstof uit de lucht vastlegt. Profytodsd heeft proeven in meerdere gewassen. Het middel kost bij gebruik van 300 gram per hectare zo'n 50 euro. 'De eerste indrukken zijn goed. Ik ben hoopvol', zegt productmanager Gerbert Barneveld van Holland Fyto.


Pootaardappelen

Foliar Extra NRG is een bladmeststof met een bijzondere combinatie van stikstof, fosfor, kalium, magnesium plus een reeks sporenelementen, gemengd met lignine en organische zuren. Het middel moet er in een gewas pootaardappelen voor zorgen dat meer knollen aan de planten blijven zitten. Teeltadviseur Ian Hale van Profytodsd is redelijk enthousiast. 'Het lijkt positief, ook in de praktijk.'


Ian Hale van Profytodsd geeft uitleg over de bladmeststof Foliar Extra NRG in pootaardappelen.
Ian Hale van Profytodsd geeft uitleg over de bladmeststof Foliar Extra NRG in pootaardappelen. © Han Reindsen

Volgens de akkerbouwers geeft een proefrooiing van 6 meter lengte onvoldoende duidelijkheid. 'Rooi en bewaar het hele perceel apart', luidt het advies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer