Tien innovaties gezocht voor Houden van Koeien in 2050

Melkveehouders met een innovatief idee voor het Houden van Koeien in 2050 kunnen zich melden voor de Dutch Dairy Challenge. De regio Noord-Limburg en Oost-Brabant is de pilotregio voor dit nieuwe initiatief. Het papieren innovatieve idee moet in honderd dagen worden vertaald naar een praktijkconcept.

Tien+innovaties+gezocht+voor+Houden+van+Koeien+in+2050
© Dutch Dairy Challenge

Doel van de eerste Dutch Dairy Challenge is zoeken naar ideeën die het verschil maken voor de toekomst van het eigen bedrijf én misschien zelfs die van de melkveesector. Dit gebeurt in de vorm van een 'open wedstrijd'. Iedere melkveehouder in de driehoek Roermond-Nijmegen-Eindhoven kan zich inschrijven. Een onafhankelijke jury selecteert uit de inzendingen de tien beste ideeën.

'We helpen de ondernemers met een innovatief idee of een brandende ambitie naar een beter verdienmodel, breder dan de focus op kostprijs en melkgeld', zegt Roger Engelberts, initiatiefnemer en eerder actief in het Land van Cuijk met Otherwyse, een innovatiemotor voor jongeren. Samen met Erik Koldewey, innovatiemanager van Courage, een stichting die staat voor innovatie in de melkveehouderij, is hij de drijvende kracht achter dit nieuwe initiatief dat wordt ondersteund door de landelijke partners FrieslandCampina, Rabobank en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Thema

Het thema voor deze eerste regionale challenge is Houden van Koeien in 2050. Koldewey: 'De partners vinden het belangrijk dat het thema zich bevindt tussen markt en maatschappij in. Een impuls voor het inkomen van de melkveehouder door ook vanuit de maatschappelijke kansen te kijken. Houden van Koeien dus.'

Een melkveehouder kan zich inschrijven voor deelname voor half februari. Een aanmelding betekent niet vanzelfsprekend een plek voor deelname aan het innovatietraject. Een onafhankelijke jury selecteert uit alle inzendingen tien teams voor het innovatietraject. Geselecteerde melkveehouders krijgen een gespecialiseerd team om zich heen met professionele begeleiding door een innovatiecoach, compleet met regiopartners en studenten. De teams gaan in ongeveer honderd dagen van papieren idee naar praktijkrijk concept. Dat doen zij samen met collega-melkveehouders, ketenpartners en dwarsdenkers.


Vernieuwing op boerenerf

Koldewey: 'De teams die tijdens deze voorselectie 'buiten boord' vallen, helpen we met onze partners op een andere manier een stapje verder. We koppelen hen met andere partijen uit het netwerk van de initiatiefnemers. Zo werkt de Dutch Dairy Challenge voor alle inschrijvers in meerdere of mindere mate als aanjager van vernieuwing op het eigen boerenerf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer