%27We+moeten+durven+kiezen+in+2021%27
Column
© Arie Meijer

'We moeten durven kiezen in 2021'

Kerst en oud en nieuw staan voor de deur. Traditiegetrouw een moment waarop we terug- en vooruitkijken op een periode die we afsluiten en een die aanstaande is. Maar op dit moment heb ik niet het gevoel dat we al een periode afsluiten en aan een nieuwe beginnen. We zitten nog volop in een tijdsvak, dat van de coronacrisis.

Ik hoop dat er licht aan het einde van de tunnel komt doordat we kunnen beginnen met vaccineren. Dat is hard nodig, want binnen en buiten de agrarische sector hebben ondernemers het zwaar. Ondanks alle inzet van medewerkers en bestuurders is deze crisis dermate heftig, dat bedrijven en sectoren keihard worden geraakt. Dat doet mij als LTO-bestuurder pijn, wetend dat de land- en tuinbouw bestaat uit gezinsbedrijven, waarin families ziel en zaligheid steken.

Wij blijven ons keihard inzetten voor al onze leden. Dat moeten we doen met de blik vooruit en lerend van de periode die achter ons ligt. Dat betekent nog meer aandacht voor de keten. Het sluiten van restaurants in heel Europa was niet alleen een probleem voor de horeca, maar ook voor kalverhouders en fritesaardappeltelers.

We hebben gezien hoe moeilijk het is om bestuurlijke keuzes te maken. Een overheid stuit bijna bij elke keuze op weerstand van groepen uit de samenleving, met ontwrichting als gevolg. Hierdoor lijken lastige keuzes alleen nog maar te kunnen worden gemaakt als er vanuit de gehele samenleving urgentie wordt gevoeld. Helaas ben je dan vaak te laat. Laat ons dat als land- en tuinbouw niet gebeuren. Laat 2021 een jaar worden waarin we durven kiezen, in het belang van een goede toekomst en onze mooie sector.
Fijne feestdagen!

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 2°
  20 %
Meer weer