Vol+verwachting+klopt+het+hart
Column
© Arie Meijer

Vol verwachting klopt het hart

Bij het schrijven van deze column zit ik tussen de surprises die de kinderen aan het maken zijn. Dat doet me realiseren dat deze editie van Nieuwe Oogst op 5 december op de deurmat valt.

De dag van pakjesavond. Ik denk dat traditiegetrouw mensen uitkijken naar dat moment. Het krijgen, maar ook het geven van cadeautjes, vergezeld van een gedicht of surprise, brengt een sfeer van gezelligheid, ontspanning en zorgt voor momenten van lachen. Ik hoop dat velen zo'n Sinterklaasavond gaan beleven.

Helaas weet ik ook dat de sfeer en beleving voor menigeen dit jaar anders zal zijn, bijvoorbeeld als gevolg van het coronavirus. Juist op de momenten dat het enorm tegen zit, perspectief even ver te zoeken is, is het van belang om een beetje te kunnen ontspannen. Iets afstand te kunnen nemen zodat je vervolgens weer een scherpe blik vooruit kunt hebben. Juist voor hen hoop ik dat Sinterklaas dit jaar een beetje bestaat, in die zin dat er een moment van ontspanning kan zijn. Als LTO Noord hebben we helaas niet altijd de zak met 'oplossingcadeautjes' die ik zou wensen. Wel zetten we ons maximaal in om samen met onze leden oplossingen te vinden.


Geïrriteerd

Misschien juist wel hierom was ik afgelopen week geïrriteerd over wat er in Assen gebeurde. Ook dat deed me denken aan Sinterklaas of eigenlijk meer aan het befaamde moment van Wiegel: 'Sinterklaas bestaat en hij zit daar', wijzend naar Den Uyl. In Assen lijkt er ook selectief voor 'Sint' gespeeld te worden.

Ik hoop dat Sinterklaas dit jaar een beetje bestaat

Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord

Herenboeren heeft daar pachtgrond gekregen die bij andere boeren plotseling is opgezegd. Hoewel het pachtcontract nog niet geformaliseerd is, is de coöperatie al met de inrichting aan de gang, zonder de benodigde vergunningen. Als argument om het handelen te vergoelijken, wordt gezegd dat de intentie van Herenboeren goed is. Ik vind dat een klap in het gezicht van collega's. Alsof de intentie van andere boeren en tuinders niet goed is. Begrijp mij goed, ook ik vind de gedachte achter Herenboeren mooi. Het kan helpen om het bewustzijn van voedselproductie bij consumenten te vergroten. Maar dan wel graag met elkaar en niet ten koste van elkaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer