Ketenorganisaties%2C+ketening+of+ontketening%3F
Column
© Arie Meijer

Ketenorganisaties, ketening of ontketening?

De LTO-vakgroep Schapenhouderij denkt momenteel na over deelname aan een ketenorganisatie. Als daartoe wordt besloten, zal dat een weloverwogen stap zijn die tot stand kwam vanuit de visie van de vakgroep.

Er zijn er al heel wat sectoren/vakgroepen die deelnemen in een keten- of brancheorganisatie. Een goede en logische ontwikkeling die vooral zijn oorsprong kent in het afschaffen van de productschappen door de overheid. Overigens heb ik diverse politici horen toegeven dat achteraf bezien dat een onverstandig besluit was. Iets waarmee ik het dan weer hartgrondig eens ben.

Ik hoor ook negatieve reacties op deze manier van ketensamenwerking, vaak gevolgd door de roep om een machtsblok van primaire producenten. Voor een deel begrijp ik dat. Het is zeker belangrijk dat wij als boeren en tuinders gezamenlijk bepalen wat wij willen en kunnen.

Maar om een boterham te kunnen verdienen, is het niet alleen belangrijk wat wij vinden. Onze producten moeten ook de weg naar de markt weten te vinden. Daar hebben we de andere schakels in de keten met hun kennis van zaken hard bij nodig.

Het is zeker belangrijk dat wij als boeren en tuinders gezamenlijk bepalen wat wij willen en kunnen

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Het is voor de vakgroepen die deelnemen in ketenstructuren, de kunst om te zorgen voor balans en te bewaken dat er geen dominantie ontstaat bij een van de ketenschakels. Want bij het behouden van aansluiting bij markt en maatschappij hoort verandering. Dat is van alle tijden. Mijn vader deed het anders dan mijn opa en ik doe het weer anders dan mijn vader.

Alle schakels in de keten moeten daarbij hun inbreng en verantwoordelijkheid kunnen leveren, maar wel in de juiste balans. Ik wens de vakgroepbestuurders daar veel succes bij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer