Nieuwe duurzame kas bezorgt Flevoplant dubbele omzet

Met de opening van een nieuwe, duurzame kas in 2018 heeft aardbeiplantvermeerderingsbedrijf Flevoplant in Ens een groeispurt ingezet. Kroon op het werk is het Elitecertificaat van Naktuinbouw dat het bedrijf in november ontving.

Nieuwe+duurzame+kas+bezorgt+Flevoplant+dubbele+omzet
© Niels van der Boom

Flevoplant in Ens ontving afgelopen november als eerste aardbeiplantvermeerderingsbedrijf in Nederland het Elitecertificaat van Naktuinbouw. Om dit te behalen, heeft de kwekerij een kwaliteitssysteem ingevoerd voor alle fasen die een aardbeiplant doorloopt, van de herkomst van de moederplant en de vermeerdering tot het inpakken van de planten.

'Het komt bovenop de reguliere certificaten die al gelden in Nederland', zegt algemeen directeur Klaas Niewold van Flevoplant. 'Onze klanten hebben er voordeel van, omdat we meer zekerheid kunnen bieden over de kwaliteit van onze planten. Bovendien hebben we al onze bedrijfsprocessen doorgelicht, waardoor we daar beter zicht op hebben en ze hebben vastgelegd in handboeken.'Niewold, die sinds september 2017 zijn huidige functie vervult, noemt zichzelf een vreemde eend in de bijt. 'Ik heb de Hoge Hotelschool in Maastricht gedaan en 20 jaar bij ABN Amro gewerkt in commerciële en marketingfuncties. Zo'n vier jaar geleden wilde ik een overstap maken naar een bedrijf dat fysieke producten maakt. Zo kwam ik met eigenaar Jos Goossens Flevoplant in contact. Hij wil het bedrijf naar een volgende fase leiden en de kwekerij op andere gebieden dan teelt en productie verder ontwikkelen.'

We zijn het verplicht aan onze aardbol en de mensen die er wonen om duurzaam te telen

Klaas Niewold, algemeen directeur van Flevoplant

De eerste twee maanden had de directeur gesprekken met klanten, toeleveranciers, kwekers en andere relevante partijen en deed hij zijn best het bedrijf te doorgronden en te analyseren. Tot dan toe had Flevoplant alleen aardbeienplanten in de vollegrond geteeld en namen zij planten uit de kas alleen af bij contracttelers, terwijl de vraag daarnaar enorm groeide.


Waarom-vraag

'Ik was overal en nergens en stelde overal de waarom-vraag', zegt Niewold. 'Een van de conclusies was dat we moesten gaan investeren in bedekte teelt en dan op een duurzame manier. Dat zijn we verplicht aan onze aardbol en aan de mensen die er wonen.'


Na het rooien gaan de aardbeiplanten in kuubskisten.
Na het rooien gaan de aardbeiplanten in kuubskisten. © Niels van der Boom

Niewold was zich ervan bewust dat verduurzamen geld zou kosten, maar op termijn verwachtte hij concurrentievoordeel. Samen met de eigenaar stippelde hij een strategie uit met tijdslijnen en de beoogde effecten. Flevoplant investeerde miljoenen in de aankoop van grond en de bouw van een nieuwe kas, die in februari 2018 klaar was. Sindsdien is de omzet van het bedrijf verdubbeld.


Ontwikkeling van machines

Activiteiten die zo'n vijftien jaar geleden naar Polen waren overgebracht, kwamen voor een deel terug naar Ens. 'We hebben machines ontwikkeld voor het sorteren van de planten en de werkzaamheden in de kas. En onze arbeidsfilm is jaarrond steeds gelijkmatiger.'

Om de kwaliteit van de planten te verbeteren, hebben de ondernemers de werkprocessen onder de loep genomen en mogelijke risico's geïnventariseerd. 'We hebben op onze locaties een soort 'bushokjes' gemaakt met daarin een overzicht van de hygiëneregels. Al onze auto's zijn standaard uitgerust met een hygiënebox en in het bedrijf zijn schoenhoezen verplicht. Daarnaast stellen we hogere eisen aan het uitgangsmateriaal. We gebruiken zelf zoveel mogelijk biologische gewasbescherming, zoals bijvoorbeeld roofmijten.'


Vooruit met marketing

Ook op het gebied van marketing zette Niewold stappen. Hij legt uit dat hij daarmee niet zozeer denkt aan een website of folders, maar aan een belofte naar de markt die voortvloeit uit een analyse. 'Daarin willen we onze duurzaamheid laten zien, bijvoorbeeld doordat we overal zonnepanelen hebben, maar bijvoorbeeld ook door een slootkant met een natuurvriendelijke oever die we samen met studenten van Aeres MBO in Emmeloord hebben aangelegd. Die ziet er mooi uit en is goed voor de biodiversiteit.'


Medewerkers sorteren vers gerooide planten.
Medewerkers sorteren vers gerooide planten. © Niels van der Boom

In de kassen gebruikt Flevoplant geen fossiele brandstoffen. 'We hebben niet veel energie nodig, omdat aardbeienplanten een koude teelt zijn', zegt de directeur. 'De warmte voor onze vloerverwarming betrekken we van de overburen die een biomassainstallatie hebben en we hebben een Green Labelkas


Kokos-veenmengsel

In de kas wordt een kokos-veenmengsel gebruikt als substraat voor de stekopkweek en een fijner mengsel voor de trays. 'Samen met leerlingen van het Zonecollege in Zwolle doen we proeven met steenwol. En we leiden studenten, waaronder veel internationale, van Aeres HBO in Dronten rond in onze moderne kassen', vertelt Niewold.

De samenwerking met scholen biedt ook mogelijkheden voor het aantrekken van nieuw personeel. Flevoplant ligt in een akkerbouwgebied waar talent voor de tuinbouwwereld moeilijk is te vinden. Niewold: 'We zijn zo hard gegroeid dat de organisatie kraakt. Het is een uitdaging om nieuwe medewerkers van verschillende niveaus binnen te halen.'


Demotuin toont vijf teeltsystemen

Flevoplant-eigenaar Jos Goossens begon in 1980 in het bedrijf van zijn vader met het vermeerderen van aardbeiplanten. De kwekerij opende in 1997 een vestiging in het Poolse Radachow. Flevoplant produceert ongeveer 70 miljoen planten per jaar. Vroege, midden-, late en doordragerrassen in zes planttypen. De in 1999 gestarte veredelingstak staat sinds 2015 op zichzelf als Flevo Berry en levert uitgangsmateriaal aan onder andere Flevoplant. De kwekerij meet ruim 100 hectare, waarvan de kas 2,7 hectare beslaat. De nieuwbouw van een tweede kas van 2,8 hectare is vergevorderd en het bedrijf heeft de Flevoplant Academy opgericht met een demotuin waarin vijf verschillende teeltsystemen te zien zijn. Het vermeerderingsbedrijf heeft 30 mensen vast in dienst, aangevuld met tussen de 10 en 250 tijdelijke krachten. Zoon Niels Goossens is teeltmanager. Daarnaast heeft Flevoplant afdelingen als verkoop, kwaliteit & logistiek, finance & control en personeel & planning.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer