Nederlandse kassenexport zit in coronadip

De Nederlandse export van kassen zit in een dip, meldt ABN Amro. In maart en april van dit jaar daalde de uitvoer met zo'n 30 procent, blijkt uit de jongste exportcijfers.

Nederlandse+kassenexport+zit+in+coronadip
© Vidiphoto

Oorzaak voor de teruggang is de coronacrisis. ABN Amro verwacht dat de neergang van tijdelijke aard is. 'Veel landen waren al aan het zoeken hoe ze op duurzame wijze hun voedselopbrengsten per hectare kunnen verhogen en door de coronacrisis is voor sommige landen duidelijk geworden dat de afhankelijkheid van andere landen voor de voedselvoorziening voor problemen en tekorten kan zorgen', stelt de bank.'De wens om de zelfvoorzieningsgraad omhoog te brengen, is naar verwachting door de coronacrisis juist sterker geworden en daar zullen de Nederlandse kassenbouwers en alle toeleveranciers die materieel, technologie en kennis op dit vlak exporteren van profiteren', luidt de voorspelling van de financiële instelling.


Naar China

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ging er in 2019 voor 460 miljoen euro aan tuinbouwkassen de grens over. Een derde daarvan ging naar Azië met China als belangrijkste afnemer: het land nam voor 87 miljoen euro aan Nederlandse tuinbouwkassen af.


Nederlandse kassen komen ook dichterbij terecht. Zo ging in 2019 voor 20 miljoen euro naar Duitsland en voor 10 miljoen euro naar België. Voordat de coronacrisis toeslag bij de kassenexport, kende de branche in de eerste twee maanden nog groei: in januari met ruim 40 procent en in februari met een kleine 10 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer