Waddenglas vindt koper voor 50 hectare grond

Waddenglas heeft een koper gevonden voor de 50 hectare grond ten zuiden van Sexbierum. Friss Holding heeft inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd.

Waddenglas+vindt+koper+voor+50+hectare+grond
© Vidiphoto

Het Noord-Brabantse bedrijf heeft getekend voor de aankoop van de gronden onder voorbehoud van financiering en verkrijgen van SDE-subsidie. Uiterlijk 31 mei 2021 moet het tuinbouwbedrijf de gronden van Waddenglas kopen.

Waddenglas is een samenwerking van provincie Fryslân, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en gemeente Waadhoeke. Zij wilden jaren geleden een groot glastuinbouwgebied ontwikkelen van meer dan 200 hectare.


Tegenslagen

De belangstelling van glastuinders om zich in het gebied te vestigen bleef achter. De verkoop van de gronden in Waddenglas kende tegenslagen, zoals de EHEC-crisis en de bankencrisis. Vijf jaar geleden schaalde het project af naar 50 hectare, de hectares die de overheden in 2008 hadden aangekocht. De gronden lagen jarenlang braak.


De tegenvallende belangstelling leidde voor de drie samenwerkende overheden tot een 'behoorlijk' verlies van 2 miljoen euro per partij, stelt wethouder Caroline de Pee van gemeente Waadhoeke. 'Ieder jaar dat je de grond niet verkoopt, levert het je renteverlies op.'


Mooie opsteker

Voor gemeente Waadhoeke is Friss Holding als serieuze kandidaat dan ook heel goed nieuws, zegt De Pee. 'De koop moet nog rondkomen, maar het is een hele mooie opsteker, zeker in deze tijd. Het is goed voor de werkgelegenheid in de gemeente. Het levert in ieder geval tientallen banen op. En de komst van het bedrijf lokt andere bedrijvigheid uit.'

Friss Holding wil op de Friese grond een duurzaam glastuinbouwproject opzetten met ruimte voor innovatie- en kennisdeling. Het bedrijf deed jarenlang onderzoek naar een nieuwe vorm van tuinbrouwproductie, waarbij duurzame teelt centraal stond. De gesloten kas vormt de basis voor glasgroenteteelt. De kassen worden voor de helft met zonnepanelen bedekt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer