Nederlandse landbouwers ontdekken Kazachstan

Steeds meer Nederlandse boeren en tuinders worden actief in Kazachstan. Uit recente gegevens van de ambassade van Kazachstan blijkt dat inmiddels zeker zeshonderd Nederlandse bedrijven actief zijn in het Centraal-Aziatische land. Met name de interesse vanuit de Nederlandse landbouwsector groeit sterk.

Nederlandse+landbouwers+ontdekken+Kazachstan
© Dalsem Greenhouse Projects

De voormalige Sovjetrepubliek herbergt 200 miljoen hectare landbouwgrond, kent met onder meer Rusland en China grote afzetmarkten en heeft relatief goedkope arbeidskrachten. 'Door de discussie omtrent de stikstofcrisis zoeken Nederlandse ondernemingen in de agricultuur naar nieuwe kansen over de grens', zegt Malika Karazhigitova, attaché voor economische zaken bij de ambassade van Kazachstan in Den Haag.

'We hebben een enorme afzetmarkt naast de deur, de transportinfrastructuur is goed en de Kazachse overheid geeft financiële steun', geeft de attaché aan. Ook arbeidskracht is er voldoende. Zo'n 14 procent van de Kazachse bevolking werkt in de landbouw, 40 procent van de ruim achttien miljoen inwoners woont in landelijk gebied.'

Joint ventures

In de meeste gevallen sluiten de Nederlandse bedrijven joint ventures met Kazachse bedrijven. Karazhigitova: 'Samenwerking met lokale partners geeft altijd het beste resultaat. Daarbij is de kennis van Nederland op het gebied van land- en tuinbouw en implementatie van de nieuwste technieken op die gebieden meer dan welkom.'

Om beter gebruik te maken van de Nederlandse technologieën en innovaties hebben Kazachstan en Nederland de handen ineengeslagen. Ook daardoor komt het land steeds meer in beeld bij Nederlandse boeren en tuinders.

Zo lanceerde Partners for International Business (PIB) Dutch Fruit Solutions Kazachstan een samenwerkingsverband van veertien Nederlandse bedrijven uit de fruitsector, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de landbouwuniversiteit in Almaty. Doel is met Nederlandse technologie en innovatie op het gebied van land- en tuinbouw een productievere, kwalitatief hoogstaande fruitsector in Kazachstan te creëren.

Innovatieve tuinbouwkassen

Omdat het klimaat van het land flinke contrasten kent, wordt voor de groente- en fruitteelt steeds meer gebruikgemaakt van de Nederlandse kennis op het gebied van innovatieve tuinbouwkassen. De meeste Nederlandse kassencomplexen bevinden zich in de regio's Turkestan, Almaty, Aktobe en Zhambyl. Een van de Nederlandse bedrijven is kassenbouwer Dalsem Greenhouse Projects die sinds 2007 in Kazachstan actief is.

Projectontwikkelaar Marc Broeren: 'We hebben inmiddels meer dan 70 hectare kassen gebouwd in steden als Almaty, Kapchagay, Pavlodar, Aktobe en Uralsk. De afzetmarkt is voor ons heel aantrekkelijk. Zeker vanuit Rusland is een groeiende vraag naar producten, zoals tomaten en komkommers. Al onze Kazachse investeerders hebben een succesvolle achtergrond in onder meer olie, gas en bouw en beginnen nu te investeren in de voedingssector en de tuinbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer