Investeerder HAL ziet profijt in glas

HAL Investments neemt een belang in twee toeleveranciers van de glastuinbouw, kassenbouwer Prins Group en installateur Stolze. De investeerder ziet internationale groeikansen.

Investeerder+HAL+ziet+profijt+in+glas
© Vidiphoto

Bij Stolze in Maasdijk betreft het een meerderheidsbelang van 60 procent en HAL Investments vergaart een minderheidsbelang van 24 procent in de Prins Group. Beide bedrijven zijn internationaal actief. Het familiebedrijf Prins Group realiseert ongeveer 90 procent van zijn omzet over de grens. De kassenbouwer heeft de ambitie uitgesproken om de komende jaren fors te groeien.

Volgens Geert van Veen, voorzitter van de raad van bestuur bij Prins Group, hebben meerdere investeerders belangstelling getoond voor de kassenbouwer. Maar de keus is gevallen op HAL. 'We hebben groeikapitaal nodig om internationaal in de voorhoede te kunnen blijven opereren, maar niet tegen elke prijs.'


Internationale projecten

Grote internationale glastuinbouwprojecten komen volgens Van Veen meestal eerst bij de kassenbouwer binnen. 'Van ons wordt verlangd dat we zo'n project volledig gebruiksklaar opleveren.'

Het kassenbouwbedrijf heeft vestigingen in Kwintsheul en Dokkum en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 37 miljoen euro. Installateur Stolze is gehuisvest in Maasdijk en Aalsmeer en werkt over de grens met dealers en servicepunten. In 2019 realiseerde het bedrijf een omzet van 95 miljoen euro.


Strategische visie

'Onze nieuwe aandeelhouder heeft een sterke strategische visie op de toekomstige ontwikkelingen in de internationale tuinbouwsector', zegt Stolze-bestuursvoorzitter Jilles Goedknegt. Die visie ligt volgens hem in lijn met die van Stolze, gericht op internationale expansie.

Stolze heeft met de Prins Group al grote projecten gedaan. De nieuwe investeerder wil dat meer gespecialiseerde bedrijven aansluiten. 'Via gerichte deelnemingen willen we een groep formeren van toonaangevende bedrijven die actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen', aldus Goedknegt.


Goedkeuring nodig

De betrokken partijen verwachten dat de aandelenovernames in het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond. Daarvoor is nog wel goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. Financiële details van de transactie houden de drie binnenskamers.

HAL had in 2019 een winst van 666 miljoen euro. De maatschappij is in 1873 opgericht als de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaartmaatschappij en veranderde de naam later in de Holland America Line (HAL). Het bedrijf heeft onder andere belangen in Boskalis, Coolblue en de Floramedia Group.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer