Tweede+Kamer+stemt+in+met+stikstofwet
Nieuws
© Dirk Hol

Tweede Kamer stemt in met stikstofwet

De Tweede Kamer stemde donderdag, zoals verwacht, in met de stikstofwet van minister Carola Schouten. De coalitie stemde, samen met SP, SGP en 50Plus, voor de wet.

Vorige week sloot de landbouwminister een deal met deze partijen, waardoor ze niet alleen in de Tweede Kamer over een meerderheid beschikt, maar ook in de Eerste Kamer.

Enerzijds is het ambitieniveau voor de stikstofreductie opgeschroefd, anderzijds is er onder meer een toezegging dat de PAS-melders worden gelegaliseerd. Dat is nu ook wettelijk geregeld. Dat kan overigens nog wel drie jaar duren.

In 2035 mag bijna driekwart van de stikstofgevoelige natuur niet meer beschadigd worden door stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden. Er zijn ook tussendoelen geformuleerd: in 2025 moet 40 procent van het stikstofgevoelige Natura 2000-areaal onder de kritische depositiewaarde liggen, in 2030 de helft.
De initiatiefwet van GroenLinks met nog hogere reductieambities haalde het niet.


Toezeggingen

Om de partijen achter het stikstofakkoord te krijgen heeft Schouten wel verschillende toezeggingen moeten doen. Die zijn nu door middel van amendementen vastgelegd. Daarnaast zijn er nog een aantal moties ingediend.

Zo komt er een landbouwakkoord, een belangrijke wens van de SGP. Financiers, levensmiddelenbedrijven, maatschappelijke organisaties en de landbouworganisaties moeten hierin gezamenlijk afspraken maken over onder meer de verduurzaming van de landbouw. Een eerlijke beloning van boeren en tuinders is daarin een belangrijk onderdeel.


Buurlanden

De minister moet met de buurlanden in gesprek gaan als het niet mogelijk blijkt om de stikstofdepositie in de beschermde natuurgebieden voldoende terug te brengen. Een belangrijk deel van de stikstofdepositie in de grensstreek wordt veroorzaakt door stikstofbronnen in het buitenland.

Het 'beroepsverbod' voor piekbelasters die mee willen doen aan de daarvoor ontworpen uitkoopregeling komt te vervallen. Veehouders kunnen daardoor verplaatsen door ergens anders een bedrijf over te nemen of te starten. Ook is in de wet opgenomen dat bij het nemen van maatregelen om de stikstofgevoelige natuur te beschermen rekening wordt gehouden met sociale en economische aspecten. Daar moeten regels aan worden getoetst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer