Eerste+pilots+voor+Drentse+stikstofaanpak+van+start
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Eerste pilots voor Drentse stikstofaanpak van start

De Natura 2000-gebieden Elperstroom en Mantingerzand zijn uitgekozen als testcases voor de zogeheten gebiedsgerichte aanpak van het stikstofprobleem in Drenthe. Voor die aanpak zijn in de provincie in totaal twaalf gebieden aangewezen.

Provincie, natuurbeheerders en de landbouworganisaties moeten in de komende maanden in een gebiedsproces per gebied samen uitmaken hoe de stikstofneerslag ter plaatse wordt verminderd en wat wordt gedaan met de ruimte die daardoor ontstaat.

Volgens beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord wordt dat een heel gevecht. 'Er liggen nog veel vragen open. Bijvoorbeeld hoe de natuur er zich echt heeft ontwikkeld. Nu kunnen we alleen nog afgaan op onderzoek van de terreinbeheerders zelf.' De komende tijd wordt besteed aan het in kaart brengen van de nog ontbrekende informatie, vertelt hij. 'Zodat we later de juiste keuzes kunnen maken.'


Ingrepen

Visser zegt zich vooral zorgen te maken als rondom bepaalde natuurgebieden extra ingrepen nodig blijken zijn om de waterhuishouding op orde te krijgen. 'Dan kom je bij bufferzones uit en wordt het uitstralingseffect nog groter.' Dat de partijen aan de Drentse onderhandelingstafel elkaar goed kennen, is volgens Visser weer een voordeel. 'Je weet wat je aan elkaar hebt. Maar dat is nog geen garantie voor succes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer