POV+teleurgesteld+over+stikstofdeal+Schouten
Nieuws
© Pixabay

POV teleurgesteld over stikstofdeal Schouten

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is teleurgesteld over de stikstofdeal die landbouwminister Carola Schouten sloot met een aantal politieke partijen. De organisatie vindt dat er 'koehandel' plaatsvond en is het niet eens met aanscherping van de doelen.

Schouten zocht politieke steun om voldoende draagvlak te krijgen voor de stikstofwet. Volgens de POV zijn de doelen in de wet daardoor ambitieuzer geworden en daardoor nog meer onhaalbaar. In 2035 mag 74 procent van de stikstofgevoelige natuur niet meer overbelast worden met stikstof. Dit houdt in dat de stikstofdepositie niet meer boven de Kritische Depositie Waarde (KDW) van het gebied mag uitkomen. In 2025 moet de KDW in 40 procent van de stikstofgevoelige natuur zijn gehaald.

Daar staat onder andere tegenover dat de minister ervoor moet zorgen dat de zogenaamde PAS-melders in 2023 allemaal over een vergunning beschikken. Hun situatie moet dan gelegaliseerd zijn. Voor deze legalisatie is stikstofruimte nodig, de Minister wil deze in eerste instantie halen uit de Warme Saneringsregeling voor de varkenshouderij.

POV is teleurgesteld over de koehandel die heeft plaatsgevonden, en de aanscherping van de doelen. 'De opgave wordt steeds groter en daarmee ook de druk op de sector. Doelen waarvan iedereen al weet dat ze onhaalbaar zijn en bewegend', meldt de POV.


Meer ruimte voor managementmaatregelen

Overigens is de belangenbehartiger van varkenshouders niet alleen maar negatief. 'Er lijkt wel meer ruimte te komen voor managementmaatregelen, iets waar POV al langer voor pleit. De minister wil het beroepsverbod waarschijnlijk uit de tweede en derde tranche van de Beëindigingsregeling halen in combinatie met het verplaatsen van bedrijven in plaats van stoppen. Ook een punt waar POV al langer voor pleit en eindelijk geland is', schrijft de organisatie in een nieuwsbrief.

De POV pleit voor een goede inventarisatie en impactanalyse van de stikstofuitstoot. Het stikstofdossier wordt namelijk steeds complexer. 'Bedrijven met de grootste uitstoot blijken niet de grootste depositie te veroorzaken. En nog steeds weten we niet precies wie waar welke depositie veroorzaakt, welke bedrijven gaan stoppen, welke bedrijven al zijn gestopt. Er wordt gediscussieerd op basis van cijfers van 2018 maar ondertussen is er in de varkenshouderij al heel veel veranderd. Juist de varkenshouderij heeft al forse stappen gezet en wil niet het kind van de rekening worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer