Tarweprijs fluctueert op relatief hoog niveau

Hogere consumptiecijfers en berichten over tegenvallende groeiomstandigheden voor wintergewassen zorgen ervoor dat op de wereldmarkt de tarweprijzen op een relatief hoog niveau blijven.

Tarweprijs+fluctueert+op+relatief+hoog+niveau
© Haijo Dodde

Op de Matif in Parijs worden deze week contracten voor de levering van voertarwe in maart 2021 verhandeld voor 207 tot 208 euro per ton. Vorige week nog daalde de tarwenotering tot iets meer dan 201 euro per ton na berichten over een grote oogst in Australië. De stijging is onder meer een gevolg van geruchten dat Rusland wellicht een exportheffing gaat instellen vanwege de aanhoudende droogte in gebieden met veel wintertarwe.

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE)-rapport van december heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA de wereldwijde consumptie van tarwe met maar liefst 5,1 miljoen ton naar boven bijgesteld. Deze stijging is toe te schrijven aan het hogere verbruik in met name China en ook Australië en de Europese Unie. Vooral voor veevoer wordt opnieuw meer tarwe gebruikt in plaats van mais.


Recordproductie in Australië

Het WASDE-rapport bevestigt de grote tarweoogst in Australië. USDA gaat uit van een recordproductie van 30 miljoen ton tarwe. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand. Voor de EU wordt de tarweproductie voor 2020-2021 opnieuw een fractie lager ingeschat op 135,8 miljoen ton. Vorig jaar nog produceerden de Europese lidstaten samen 154,5 miljoen ton tarwe.

Het grotere verbruik van tarwe resulteert ook in meer internationale handel. USDA gaat uit van een stijging van het exportvolume met 2,9 miljoen ton en verwacht dat vooral Australië, Rusland en Canada meer tarwe gaan leveren op de wereldmarkt. De grotere importvraag komt van China en een land als Pakistan. De verwachte aankoop van 8,5 miljoen ton tarwe is voor China de hoogste import van de afgelopen 25 jaar.


Daling berekende wereldvoorraad

De stijging van het verbruik is groter dan de verwachte productiestijging in het WASDE-rapport. Daarom daalt de berekende voorraad aan het eind van seizoen 2020-2021 met 3,9 miljoen ton naar 316,5 miljoen ton tarwe. Dat is nog steeds een recordhoeveelheid, meldt USDA en wereldwijd goed voor bijna 22 weken consumptie. Van de wereldwijde voorraad ligt 51 procent opgeslagen in China en 10 procent in India.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer