Tarwemarkt reageert nerveus op onzekere oogstcijfers

Onzekerheid over de oogstvooruitzichten van dit seizoen zorgt voor stabiele tot flink hogere tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Tarwemarkt+reageert+nerveus+op+onzekere+oogstcijfers
© Twan Wiermans

In de Verenigde Staten zijn de tarwenoteringen deze week fors gestegen na het bekendmaken van de meest recente voorraadcijfers door het Amerikaanse landbouwministerie USDA. De voorraden zijn 17 procent lager dan vorig jaar. Deze afname is nog groter dan eerder was ingeschat als gevolg van de tegenvallende opbrengsten.

De Matif in Parijs noteerde donderdag de voertarwe tot 197,75 euro per ton. Dat is 5 euro meer dan vorige week en gaat mooi richting de grens van 200 euro, meldt meelfabrikant Royal Koopmans in een marktanalyse.


Ongunstig voor inzaai wintergranen

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het weekbericht granen is er onder meer onzekerheid over de oogstresultaten in Argentinië en Australië. Verder zijn er in diverse teeltregio's op het noordelijk halfrond vooral vanwege de droogte ongunstige omstandigheden voor de inzaai van wintergranen.

Als gevolg van de tegenvallende conditie van de tarwe verlaagden analisten voor Argentinië de oogstprognose met 4 miljoen ton tot 17,5 miljoen ton. Dit is 1,3 miljoen ton minder dan in 2019-2020. Behalve voor Australië zijn ook voor Canada de verwachtingen naar beneden bijgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer