Sierteelt hardst geraakt door verplichte winkelsluiting

Kwekers van bomen, planten, bloemen en andere sierteeltproducten worden direct geraakt door de maandag aangekondigde verplichte sluiting van tuincentra en bloemenwinkels. Dat meldt LTO Nederland in een reactie op het kabinetsbesluit om Nederland vijf weken op slot te doen.

Sierteelt+hardst+geraakt+door+verplichte+winkelsluiting
© FloraHolland

LTO Nederland heeft begrip voor de kabinetsmaatregelen, maar vreest ook dat veel ondernemers in de non-food sectoren een nare kerstperiode tegemoet gaan. De organisatie hoopt dat afhaalmogelijkheden (op bestelling) en buitenwinkels voor kerstbomen en bloemenverkoop enige verlichting bieden.Boeren en tuinders zijn door het kabinet aangewezen als cruciale beroepsgroep en kunnen in het belang van de voedselvoorziening aan het werk blijven tijdens de aangekondigde lockdown. Toch worden ook deze ondernemers hard geraakt door de nieuwe coronamaatregelen, stelt LTO. Steun en hulp voor getroffen ondernemers blijft nodig.


Buitenlandse lockdown

Tot de ondernemers die het moeilijk hebben, rekent LTO ook de horecaleveranciers in de tuinbouw, akkerbouw en dierlijke sectoren, zoals kalverhouderij en pluimveehouderij. Zij staan al sinds de eerste maatregelen van afgelopen voorjaar onder druk. De steeds zwaarder wordende maatregelen van de afgelopen weken trekken een wissel op deze ondernemers.

De buitenlandse coronamaatregelen verzwaren de problemen, zegt LTO. Veel afzet vindt plaats binnen een straal van 500 kilometer. De harde lockdown die vanaf woensdag in Duitsland van kracht is, zal een minstens zo grote impact hebben als die in Nederland. Dat geldt ook voor non-food producenten. LTO Nederland pleit daarom voor eenduidige maatregelen, 'groene corridors' voor de voedselketen en goede afstemming op Europees niveau.

Steunpakket

De voortdurende coronacrisis heeft veel ondernemers op grote kosten gejaagd, constateert LTO. Daarbij staat het verdienvermogen in de land- en tuinbouw al jaren onder druk. De land- en tuinbouworganisatie vindt het noodzakelijk dat het steun- en hulppakket blijft mee-ademen en dat er specifiek wordt gekeken naar maatwerk voor de zwaarst getroffen sectoren.

De gehele voedselketen is door het kabinet aangemerkt als cruciale sector die openblijft, ook tijdens de verzwaarde coronamaatregelen die tot en met 19 januari 2021 gelden. Naast boeren en tuinders kunnen ook bijvoorbeeld toeleveranciers van voer en andere productiemiddelen, de verwerkende industrie en mestafvoer, dierenartsen en arbeidskrachten hun werk blijven uitvoeren.

Consumentenverkoop blijft mogelijk door bijvoorbeeld supermarkten, de slager en de groentewinkel, maar ook door boeren en tuinders die hun voedselproducten aan huis verkopen.


Brexit

Op de achtergrond van de coronacrisis speelt ook de naderende brexit. De handel met het Verenigd Koninkrijk verandert na 31 december 2020, ongeacht of er een handelsverdrag wordt gesloten. Ondernemers worden geconfronteerd met logistieke en administratieve obstakels.

Chaos aan de grens zou verregaande gevolgen hebben. Een vracht tomaten of tulpen kan niet een dag bij de douane wachten. En als er geen deal is, worden er direct importtarieven en -quota van kracht, die op een export van 8 miljard zo'n 800 miljoen per jaar zullen kosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer