Schouten past nadeelcompensatie nertsen niet aan

Landbouwminister Carola Schouten past de hoogte van de nadeelcompensatie niet aan voor nertsenhouders die vervroegd moeten stoppen. Ze negeert daarmee een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. Dat liet ze de Eerste Kamer maandag weten.

Schouten+past+nadeelcompensatie+nertsen+niet+aan
© Michiel Elands

De Eerste Kamer ging unaniem akkoord met het wetsvoorstel van Schouten, waarmee de vervroegde beëindiging bijna een feit is. Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord. Waarschijnlijk wordt de wet nog dit jaar in de Staatscourant gepubliceerd. Als dat het geval is, gaat de wet binnen twee weken in werking. Overigens zijn er nu al geen nertsen meer aanwezig op Nederlandse nertsenhouderijen.

Schouten vond het geen goed idee om het ondernemersrisico te verhogen van 15 naar 20 procent van de nadeelcompensatie. Met dat percentage wordt de nadeelcompensatie gekort. 'Wij hebben rekening gehouden met de zogenoemde fair balance', stelt ze. Deskundigen adviseerden haar een ondernemersrisico tussen de 10 en 20 procent.

Juridische discussies

Schouten: 'Ik ben in het midden van die bandbreedtes gaan zitten om te voorkomen dat wij allerlei juridische discussies zouden krijgen over de hoogte. Ik wilde voorkomen dat het daarop zou worden aangevochten. Dan zouden wij nog lang juridische procedures hebben voordat wij de pelsdierhouderij zouden kunnen beëindigen.'

Ze vindt niet dat ze de nertsenhouders te ruimhartig compenseert, zoals sommige politieke partijen vinden. 'Dit is echt gewoon binnen de kaders, die ook uit onafhankelijk onderzoek naar voren zijn gekomen.'

Stikstofrechten

Er werd in de Eerste Kamer ook nog langdurig gesproken over de stikstofrechten van de nertsenhouders. Onder meer GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP vinden dat de minister er verstandiger aan had gedaan om de stikstofrechten in te trekken bij beëindiging van de nertsenhouderij.

Volgens Schouten leidt dat tot rechtsongelijkheid. 'Voor de nertshouders gelden dezelfde regels als voor andere sectoren voor wat de stikstofruimte betreft. Zij kunnen de stikstofruimte bijvoorbeeld gebruiken om zelf een doorstart te maken middels intern salderen. Of zij kunnen, in de provincies waar dat is opengesteld, extern salderen met veehouderijbedrijven. Dan kan de ruimte aan een andere ondernemer beschikbaar worden gesteld, met een afroming van 30 procent die ten goede komt aan de natuur.'

Raad van State

Oorspronkelijk had het wetsvoorstel van de minister wel een bepaling om een extra beperking op het gebruik van de stikstofruimte van de nertsenhouders te geven. 'Dat hebben we aan de Raad van State voorgelegd. Afdeling advisering van de Raad van State zag bezwaren tegen extra beperkingen, met name omdat voor nertsenhouders dan andere regels zouden gaan gelden in vergelijking met andere sectoren. De Raad van State heeft geadviseerd om de beperkingen aan het gebruik van de stikstofruimte te schrappen uit het wetsvoorstel. Wij hebben daarna besloten om dat te doen.'

Schouten gaat de mogelijkheden bekijken om in de toekomst wel beperkingen te kunnen opleggen aan het gebruik van de stikstofruimte bij beëindigingsregelingen. Dat zou bijvoorbeeld via de provinciale beleidsregels vormgegeven moeten worden. Schouten gaat de Kamer hierover in het voorjaar van 2021 informeren.

Sloop- en ombouwregeling

PVV-senator Marjolijn Faber stelde vragen over de sloop- en ombouwregeling voor nertsenbedrijven. Er was zo'n regeling, maar daar moet een nieuwe voor komen vanwege het vervroegde verbod dat door de overheid wordt ingesteld. Deze regeling heeft door het vervroegde verbod op de sector geen juridische grond meer.

Schouten is hierover in overleg met de Europese Commissie. Volgens Schouten staat de commissie hier welwillend tegenover. Ook het beschikbare budget van 32 miljoen euro houdt ze gereserveerd voor deze regeling. De nieuwe regeling komt er als het goed is in het eerste kwartaal van 2021.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer