%27Ridin%27+with+Biden%27
Column
© Familie Rodenhuis

'Ridin' with Biden'

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin, Meagan en Austin in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Daar hebben ze een bedrijf met 3.200 melkkoeien en 2.800 stuks jongvee. Bij het bedrijf horen 1.300 hectare bouwland en een hooihandel.

Een idiote presidentiële verkiezingscampagne is voorbij. Wij zijn opgelucht en blij voor binnen- en buitenland. De overgangsperiode verloopt volgens verwachting, met een persoonlijkheid als Donald Trump.

Hier in het Midden-Westen zijn de Joe Biden-supporters op één hand te tellen. Geen bordjes in de tuin met 'Ridin' with Biden', alleen Trump 2020-vlaggen. Zolang Trump de verkiezingsuitslag aanvecht, zullen die blijven wapperen. Helaas wonen wij in een omgeving waar het altijd waait.

De Amerikaan is gewend aan verkiezingscampagnes met al z'n gekkigheid, met de ene keer wel de gewenste uitslag en de andere keer weer niet. We vragen ons af of het deze keer wel echt helemaal zal kalmeren.

Vanwege een ongeschreven regel dat je je opvattingen over politiek en geloof voor je houdt, leven we toch in peis en vree

Joke Rodenhuis, melkveehouder in het Amerikaanse Lakin

Oude mensen

Dat het oude mensen zijn als Biden en Nancy Pelosi die de kar trekken en dat de volgende generatie er niet door is gekomen, lijkt me niet gunstig voor de aantrekkingskracht van de partij of de politiek in z'n geheel.

Wel heeft Biden een carrière achter de rug als gematigde democraat en is daardoor een man die misschien het maximale kan doen aan het herstel van de verdeeldheid. Het is misschien ook maar beter dat de democraten geen meerderheid in de senaat krijgen. Dan wordt hij een 'lame duck'-president, waardoor het langzaam zal bewegen in de politiek. En dat is vast gunstig, dan is er de minste kans op een extreme overreactie over vier jaar. Nu eerst een periode van fatsoen, respect en herstel.


In een cultuur met een tweepartijensysteem sta je snel tegenover elkaar en word je voorzichtig met praten over politiek. Onze naaste vrienden zijn democraten, alleen met hen kunnen we een boom opzetten over politiek en geloof.

Vanwege een vreemde, ongeschreven maar werkende regel dat je je opvattingen over politiek en geloof voor je houdt, leven we toch in peis en vree. Dus in een grotere vriendenkring kan het heel gezellig zijn, maar is politiek, zelfs in tumultueuze tijden, geen gespreksonderwerp.


Afkeer van gevestigde orde

Door een diepe afkeer van de gevestigde orde kreeg een man als Trump kans president te worden. Mensen lezen steeds minder vaak goede journalistieke artikelen. De 'nieuwsbehoefte' wordt bevredigd op sociale media en rare ideeën en theorieën krijgen sneller vat. Vervolgens bespelen gevaarlijke, slimme mensen dat en worden zij machtiger.

En het gemiddelde opleidingsniveau ligt hier niet zo hoog, dus ik vrees dat we nog lang te maken hebben met een enge onderstroom in de maatschappij. Biden en Kamala Harris krijgen nog een zware kluif.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer