PlantLab opent eerste indoor farming-locatie Verenigde Staten

PlantLab heeft als Nederlandse pionier in indoor farming (verticale landbouw) een nieuwe productielocatie geopend in de Amerikaanse stad Indianapolis, de hoofdstad van Indiana.

PlantLab+opent+eerste+indoor+farming%2Dlocatie+Verenigde+Staten
© Anko Stoffels

Het eerste 'Plant Paradise' in het buitenland verbouwt groente voor de lokale bevolking op een plek waar dat voorheen ondenkbaar was: in een voormalige batterijenfabriek dicht bij het centrum van de stad.

De eerste kruiden en kroppen sla zijn nu geoogst in de 2.000 vierkante meter grote kweeklocatie en geleverd aan lokale supermarkten en food-service bedrijven. PlantLab gaat in Indianapolis verschillende soorten tomaten, komkommers, sla en kruiden telen. De nieuwe locatie is op termijn goed voor in totaal 420.000 kilo verse groente en biedt werkgelegenheid voor zo'n zeventig mensen.


Gezond en lekker

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met zijn efficiënte en wereldwijd gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam en nu dus ook in Indianapolis.

Hierdoor kan dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten worden verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.


Duurzame stadscorridors

PlantLab ging in Indianapolis een samenwerking aan met Englewood Community Development Corporation, dat werkt aan duurzame ontwikkeling van stadscorridors. De producten worden onder de merknaam 'Uplift, good food for purpose' op de markt gebracht.

'De samenwerking geeft ons de kans meer te betekenen voor de samenleving in Indianapolis', zegt bestuursvoorzitter Michiel Peters van PlantLab. 'Dat past precies bij onze missie. We vergroten niet alleen het aanbod in toekomstbestendig en verantwoord vers voedsel voor lokale afnemers, maar creëren ook werkgelegenheid in een voor die locatie geheel nieuwe sector.'


Minder water nodig

Deze zomer haalde PlantLab in een investeringsronde 20 miljoen euro groeigeld op bij De Hoge Dennen Capital. De scale-up wil met dat geld indoor productielocaties openen in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en op de Bahama's. De productielocaties van PlantLab kunnen overal ter wereld staan, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden.

De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is. Licht komt van speciaal ontwikkelde ledlampen die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer