Wie+wordt+Joe+Bidens+landbouw%2D+en+voedselminister%3F
Nieuws
© Gage Skidmore/Flickr

Wie wordt Joe Bidens landbouw- en voedselminister?

In de Amerikaanse agrarische sector wordt met enige spanning uitgekeken naar wie president-elect Jo Biden naar voren schuift als landbouwminister. Twee kandidaten worden zeer kansrijk geacht.

Het Amerikaanse landbouw- en voedselministerie USDA is omvangrijk en geldt als invloedrijk. Vanwege de voedselpakketten voor miljoenen Amerikanen bij de voedselbanken speelt het een grote rol bij de bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis. Het USDA-voedselprogramma wordt om de vijf jaar vernieuwd en is voor de Amerikaanse agrarische sector een belangrijke inkomstenbron.

In de Amerikaanse agrarische vakbladen circuleren al weken de namen van een handvol kandidaat-ministers. De zoektocht door het Biden-team lijkt nu teruggebracht tot twee veelgenoemde kanshebbers: voormalig senator Heidi Heitkamp (D-North Carolina) en afgevaardigde Marcia Fudge (D-Ohio).


Vorige week noemde het tijdschrift Politico Heitkamp (65) de 'eerste keuze' van Biden. Ze heeft onder meer de steun van Tom Vilsack, de toenmalige directeur van de zuivelindustrie tijdens de regering-Obama. Vilsack geldt nu als Bidens belangrijkste informele adviseur op het gebied van plattelands- en landbouwbeleid.


Iedereen kent haar

Oud-senator Heitkamp was jarenlang lid van de Landbouwcommissie van de Senaat en geldt als een traditionele Democraat: iedereen in agri-VS kent haar. Heitkamp heeft de reputatie politiek conservatief te zijn en gaat wel eens tegen de koers van de Democraten in. Zo was ze voor de omstreden aanleg van een oliepijpleiding door natuurgebieden in Alaska en ze was tegen wetten voor de beperking van het dragen van wapens. Haar benoeming zal naar verwachting in de hoorzittingen van de Senaat geen enkel probleem opleveren.

Haar tegenstrever is afgevaardigde (Kamerlid) Marcia Fudge (68). Zij heeft de belangrijke steun van de progressievere Congressional Black Caucus-groepering in het congres. Fudge is voormalig voorzitter van die lobbygroep van zwarte politici in de Verenigde Staten.

Voorstanders zeggen dat ze de nadruk zou leggen op de rol van USDA binnen stedelijke gebieden en niet alleen op het platteland. Zij kan het pleidooi van Biden kracht kan bijzetten voor 'meer vrouwen, meer Afro-Amerikanen en meer modernen' in zijn ministersploeg.


Richtingenstrijd stad en platteland

De kandidatuur van Fudge tegenover Heitkamp is ook een teken van de huidige richtingenstrijd binnen de Democraten: doorsnee-burgerlijk, sociaaldemocratisch versus links-progressief en modernistisch.

In Amerikaanse agrarische kringen worden deze twee kandidaten ook gezien als typerend voor toekomstige USDA-beleid: het traditionele agrarische Midwesten versus de stedelijke Oost- en Westkust, de boer versus de consument, de producent versus de agri-business, traditioneel versus bio.

Bovendien is de Food- en Agri-wereld in de Verengde Staten tot nu toe vooral een wereld van rijke, blanke mannen. Een vooruitstrevende zwarte vrouw als LNV-minister zou in de VS een doorbraak zijn.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer