Provincie Fryslân stelt stikstofhandhaving teler uit

Provincie Fryslân geeft paprikateler Jaap Vink uit Bitgum meer tijd om zijn biomassainstallatie te legaliseren. Dat heeft het provinciebestuur donderdag besloten.

Provincie+Frysl%C3%A2n+stelt+stikstofhandhaving+teler+uit
© Frans Andringa

De provincie eiste na een verzoek om handhaving van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat Vink voor vrijdag 11 december de stikstofuitstoot zou reduceren. De teler gaf aan dat dit onmogelijk was en dat hij naar de rechter zou stappen.

Tot april krijgt de teler de tijd om de situatie aan te passen, geeft een woordvoerder van de provincie aan. 'Een oplossing zou kunnen zijn om de kachel zachter te zetten. Ook intern en extern salderen, niet fosfaatgebonden, kan.'


CDA en de Fryske Nasjonale Partij (FNP) dienden Statenvragen over de situatie in. CDA is blij met het besluit dat de houtovens in Beetsterzwaag en Bitgum voorlopig niet dicht hoeven, maar betreurt het dat het zover heeft moeten komen, stelt Statenlid Anne Schelhaas. 'Zoiets mag niet weer gebeuren. Bedrijven die voor de uitspraak van de Raad van State legaal waren, mogen niet ineens illegaal worden.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer