Gegevens PAS-melders voorlopig niet openbaar

Het ministerie van LNV hoeft voorlopig geen gegevens van PAS-melders openbaar te maken. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag besloten. LTO Nederland is blij met het besluit.

Gegevens+PAS%2Dmelders+voorlopig+niet+openbaar
© de Marke

Het ministerie was in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Groningen. De rechtbank gaf Mobilisation for the Environment (MOB), die wil dat de gegevens worden geopenbaard, begin juli gelijk.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft nu besloten dat de gegevens niet openbaar worden gemaakt totdat er een definitieve uitspraak in het hoger beroep is gedaan.


MOB heeft bij het ministerie van LNV de gegevens van de PAS-melders opgevraagd. LTO en het ministerie verzetten zich tegen openbaarmaking van de gegevens. LTO staat enkele boeren die partij zijn in deze zaak bij.


Persoonlijke levenssfeer

Een PAS-melding heeft in veel gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. Bij het openbaar maken van deze gegevens wordt de persoonlijke levenssfeer van de ondernemer en het gezin geschonden, vindt LTO.

MOB heeft eerder aangegeven deze gegevens te willen gebruiken om de meldingen te controleren en te procederen. Begin juli verklaarde MOB op dit moment niet van plan te zijn om de boeren juridisch in gebreke te stellen.


Het ministerie van LNV wil de gegevens niet openbaar maken. Op 7 juli heeft de rechter in Groningen besloten dat de adresgegevens van bedrijfslocaties van PAS-melders wel moeten worden geopenbaard.

LTO heeft het ministerie opgeroepen om te volharden in de bescherming van PAS-melders en de zaak voor te leggen aan de hoogste rechter, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


Voorlopige voorziening

Het ministerie van LNV heeft hier gehoor aan gegeven en is inderdaad in beroep gegaan. Ook heeft het ministerie een voorlopige voorziening aangevraagd om, tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan, ook geen gehoor te hoeven geven aan de uitspraak van 7 juli. En de gegevens dus niet te hoeven openbaren. Daar is de Raad van State nu mee akkoord gegaan.


LTO Nederland en de regionale LTO-organisaties blijven druk zetten op het ministerie van LNV en de provincies om de situatie van PAS-melders en andere bedrijven die ten onrechte nog geen natuurvergunning hebben gekregen, spoedig en goed te legaliseren. Deze ondernemers, die te goeder trouw hebben gehandeld, moeten volgens LTO zo snel mogelijk van de onzekerheid worden verlost.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer