Mobiele+dodingsunit+krijgt+bestaansrecht
Nieuws
© Slachthuis Dokkum

Mobiele dodingsunit krijgt bestaansrecht

Het gebruik van een mobiele dodingsunit (MDU) wordt in Nederland mogelijk. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie heeft enkele aanpassingen van de hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong voorgesteld. Minister Schouten trekt daaruit de conclusie dat er ruimte wordt geboden aan initiatieven als een MDU.

Al langer ligt er vanuit Duitsland, waar meerdere initiatieven rondom MDU's zijn, het verzoek om de mogelijkheden te verruimen. Om de inzet van de MDU ook daadwerkelijk haalbaar te maken, wil Schouten graag ruimte krijgen om enkele dieren per transport te kunnen vervoeren, net als bij de pilot met de slachterij in Dokkum.


Het bureau Risicobeoordeling & Onderzoek heeft een lijst met risico’s opgesteld die bij de invoering van MDU's voedselveiligheid, dierenwelzijn en diergezondheid waarborgen. Toepassing van en handhaving hiervan op zowel geldende als aankomende regelgeving verkleinen de risico's. Dit blijkt volgens Schouten uit een recente analyse.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer