Aantal inzendingen Excellence Roses bereikt record

Het aantal inzendingen voor de keuring tot Excellence Roses heeft met 28 dit plantseizoen een record bereikt, meldt de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen.

Aantal+inzendingen+Excellence+Roses+bereikt+record
© Anthos

De rozen zijn afkomstig van tien veredelaars uit binnen- en buitenland. De nieuwe inzendingen zijn verdeeld over alle rozengroepen. De meeste ingezonden rozen betreffen heesterrozen (acht), gevolgd door Floribunda’s (zeven) en Theehybriden (zeven). Daarna volgen twee klimrozen, twee bodembedekkers, een miniatuurroos en een patioroos. Het aantal inzendingen varieert van één tot vijf per veredelaar.

Keuringen voor Excellence Roses vinden plaats in De Rozenhof Lottum, rosarium Winschoten, rosarium Boskoop en het Proefcentrum voor Sierteelt in het Belgische Destelbergen. Dit jaar komen daar twee Belgische locaties bij: Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas en de rozentuin in het Vrijbroekpark in Mechelen.

Hans van de Laak, vanuit de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen nauw bij de keuringen betrokken, is tevreden met de nieuwe locaties. 'Met deze uitbreiding krijgen we nog meer keuringsresultaten per variëteit.'


Om voor het predicaat Excellence Roses in aanmerking te komen, moeten de rozen zich gedurende een driejaarlijkse keuring bewijzen. Omdat drie jaar geleden geen nieuwe rozen zijn aangeplant, komen er dit jaar geen nieuwe rozen bij met dit predicaat. Wel is het afgelopen jaar benut voor een herkeuring van de bestaande Excellence Roses.

Keuringscommissies van de rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en kijken daarbij onder meer naar groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer