Ledonderzoek 'Perfecte Roos' verlengd tot 2021

Het onderzoek 'Perfecte Roos' zou half 2020 eindigen, maar het ministerie van LNV heeft besloten het project met nog een jaar te verlengen en te financieren. Dit om nog openstaande onderzoeksvragen te beantwoorden.

Ledonderzoek+%27Perfecte+Roos%27+verlengd+tot+2021
© Rozenkwekerij Porta Nova

Het project maakt deel uit van het door de overheid gefinancierde programma 'Kas als Energiebron'. Het zwaartepunt komt komend jaar te liggen op de rozenvariant Avalanche in plaats van Red Naomi. De focus wordt nog meer gelegd op duurzame gewasbescherming.


De gewascoöperatie Roos cofinanciert het project al sinds 2013. Het onderzoek naar de duurzaam geteelde perfecte roos kent een aantal doelstellingen, waaronder jaarrond een zware tak met voldoende lengte en knophoogte produceren.


Knophoogte

Voor Red Naomi is de perfecte roos gedefinieerd als knophoogte 5 centimeter plus, met een takgewicht van 0,85 gram per centimeter en een houdbaarheid van minstens tien dagen. Voor Avalanche is de knophoogte eveneens minimaal 5 centimeter en is de houdbaarheid minimaal twaalf dagen. Het takgewicht bij Avalanche is 0,75 gram per centimeter.


Met de ledbelichting van 240 micromol wordt hiervoor in vijfduizend uur een belichting van 575 kilowattuur per vierkante meter gebruikt. Er is geen verwarming in de vorm van gas nodig. Alle warmte komt van de lampen en uit de koeling van de afdeling.


Meeldauw beheersen

Daarnaast wordt CO2 effectief gestuurd op basis van licht en ventilatie, zodat de gedoseerde hoeveelheid op jaar basis 40 kilo per hectare is. Door een aangepaste klimaatstrategie, in combinatie met voeding en natuurlijke middelen, wordt geprobeerd de aantasting door meeldauw te verkleinen.

De teeltonderzoekers willen tegelijk dat de biologische beheersing van plagen maximaal wordt benut. Dit moet leiden tot de toepassing van een duurzame 'groene' gewasbeschermingsstrategie.


Begeleiding

Ook in dit laatste jaar wordt het onderzoek intensief begeleid door de leden van de gewascoöperatie Roos. Hiervoor is een aangepast roulatieschema opgesteld van de deelnemende bedrijven.

De rozenkwekers komen om de week op bijeen bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk om met de onderzoekers van Wageningen University & Research en Delphy te sparren over de te voeren strategie. Signify en Koppert Biological Systems leveren ook een bijdrage.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer