Omzet pioenroos doorbreekt 50 miljoen euro

Royal FloraHolland verkocht in de eerste helft van dit jaar 8 procent minder pioenen op de klok. Die daling staat een nieuw record van de populaire seizoensbloem evengoed niet in de weg. Voor het eerst werd de grens van 50 miljoen euro omzet gepasseerd.

Omzet+pioenroos+doorbreekt+50+miljoen+euro
© DIRK HOL

'Een mooie prestatie van de telers en de handel, ondanks de invloed van corona', beaamt productmanager snijbloemen Paul Borsboom van Royal FloraHolland. De veiling zette tot en met week 26 50 miljoen euro om met de zomerbloem, waar dit vorig jaar nog 46 miljoen euro was.

De pioenroos is bezig aan een langjarige recordreeks en weet de markt keer op keer te overtreffen. In 2019 was de halfjaaromzet 9 miljoen euro hoger dan in 2018 en 6,6 miljoen euro boven die van 2017.

'De cumulatieve prijsontwikkeling van pioen door het seizoen heen tot juli ligt 2 procent boven het niveau van 2019', schetst Borsboom. Hij zag vooral paarse, roze, witte en rode varianten over de klok gaan. 'Dit is de top vier in kleuren. Belangrijkste lengtes blijken 60 en 55 en 50 centimeter. Het aandeel stuks 60 centimeter daalde met 10 procent. Daarentegen groeide het aandeel 50 en 55 centimeter respectievelijk met 13 en 6 procent.'

'Door het droge voorjaar is de ziektedruk laag'

Marty Star, mede-eigenaar My Peony

Aandeel veiling neemt toe

Over het gehele seizoen werd de pioen met name in week 6 en 7 beter betaald in vergelijking met 2019. Het aandeel nationaal geteelde pioenrozen dat via de veiling verkocht wordt, is afgelopen jaar toegenomen, zo blijkt. Het aandeel in omzet is dit jaar 83 procent.

In 2020 is met name de afzet via klokvoorverkoop toegenomen, en wel met 81 procent. De digitalisering neemt ook in de verkoop van pioenrozen verder toe, zien de veilingmeesters. Het aandeel KOA (Kopen op Afstand) is dit jaar gegroeid met 9 procent.

Het aandeel pioenroos in het aanbod van supermarkten is licht gegroeid ten opzichte van 2019. Het segment groothandel en bloemist blijven de belangrijkste kanalen.
Vanuit import is met name de aanvoer vanuit Israël en Italië achtergebleven bij 2019, zegt Borsboom.


My Peony

Veel van de populaire zomerbloemen vinden hun afzet echter ook nog buiten het veilingkanaal om, zegt Marty Star, mede-eigenaar van My Peony: 'Zo'n 50 procent.' Dit verbond van kwekers, handelaren en bloemisten is in 2017 gestart en richt zich op het vermarkten van meer dan 130 variëteiten van pioenrozen uit zeker tien landen.

'My Peony telt inmiddels meer dan 40 kwekers', vult zijn vrouw Miriam - verantwoordelijk voor marketing - aan. De aangesloten kwekers zijn goed voor zo'n 30 tot 40 procent van het totale klokvolume bij FloraHolland.


We started our Wednesday in a sea of big, fat peonies! Our season is in full swing with all your favorite varieties available

Geplaatst door My Peony op Dinsdag 23 juni 2020

Het stel was even bang dat er dit jaar door corona een krimp van 10 procent zou optreden, maar die angst blijkt ongegrond. 'We zitten deze week halverwege het jaar op 35 miljoen stelen en groeien ook dit jaar weer. We denken dit jaar op 40 miljoen stelen uit te komen.'


Teeltkwaliteit en areaal

Het Nederlandse teeltareaal beloopt inmiddels zo'n 1.300 hectare. 'Waarvan 600 hectare voor snijbloemen en 700 hectare voor plantenstekken', licht Marty Star toe. 'Er komen zo'n 150.000 tot 200.000 stelen van een hectare. Dus dan praat je al gauw over 90 tot 120 miljoen stelen die zijn verhandeld.'

Het seizoen begon erg nat in de winter, bij een iets te hoge temperatuur. 'Onder de 5 graden gaat de plant in rust, maar dat stadium is niet of nauwelijks bereikt.' Het voorjaar was daarentegen weer erg droog, waardoor de bloemen minder dik zijn dit jaar, duidt Star.

Een belangrijk voordeel van de droogte is dat Botrytis (grauwe schimmel) bijna niet voorkomt nu, waardoor alles geoogst kon worden en het seizoen langer doorloopt met goede kwaliteit. 'Terwijl we vorig jaar een uitval van gemiddeld 8 procent bij kwekers zagen, met uitschieters tot wel 20 procent.'

De dagprijs is nog steeds goed, zegt Star: 'Deels door de kwaliteit, maar ook door een stukje schaarste bij andere bloemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer