Afrikaanse roos vindt weer weg naar veiling

De import van rozen uit Afrika is weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. De huidige aanvoer bij bloemenveiling Royal FloraHolland ligt ten opzichte van 2019 op ongeveer 85 procent.

Afrikaanse+roos+vindt+weer+weg+naar+veiling
© FloraHolland

Het aanbod rozen bij de bloemenveiling liep in de afgelopen maand nog 17,8 procent achter bij vorig jaar, blijkt uit de statistieken van FloraHolland. Ten opzichte van de beginperiode van corona, in maart en april, is dit een fikse verbetering. In die maanden lag de aanvoer zo'n 70 procent lager dan in de vergelijkbare periode van 2019.

Het gros van de Afrikaanse rozen die bij FloraHolland worden verhandeld, komt uit Kenia en Ethiopië. Vooral de roos uit Kenia is in de coronacrisis hard geraakt, zegt Fred van Tol, manager international sales en accountmanagement bij FloraHolland.


Luchtvrachtcapaciteit

Dat had vooral te maken met de luchtvrachtcapaciteit. Die raakte ontregeld en viel voor bloemen nagenoeg helemaal weg. Van de pakweg vijftig vrachtvliegtuigen die doorgaans de bloemen het land uitvoeren, was nog maar een handvol beschikbaar voor deze exportstroom. Vliegtuigmaatschappijen haalden ook hun toestellen uit Kenia en zetten deze voor andere doeleinden elders in.

In het algemeen hebben de prijzen gedurende de zomer een uitzonderlijk hoog niveau gekend, doordat er minder stuks werden aangevoerd en de vraag groot bleef

Fred van Tol, manager international sales en accountmanagement bij FloraHolland

Daarnaast kwam het verkeer van passagiersvliegtuigen door corona stil te liggen. In de buiken van deze toestellen worden normaliter ook bloemen getransporteerd.


Vrachtkosten omhoog

Door de schaarste aan vrachtcapaciteit gingen de kosten omhoog. In korte tijd gestegen die met 50 tot 100 procent. 'Inmiddels zijn deze kosten door de toename van capaciteit weer gedaald naar het niveau van voor de coronacrisis', legt Van Tol uit.De aanvoer van rozen uit Ethiopië heeft vrijwel niet te lijden gehad van corona, zegt de FloraHolland-manager. 'De vrachtcapaciteit is daar op niveau gebleven door steun van de overheid aan de luchtvaartsector.


Prijseffect

Het kleinere aanbod van rozen uit Afrika had wel een prijseffect, hoewel dit volgens Van Tol niet alleen is terug te voeren tot corona. 'In het algemeen hebben de prijzen gedurende de zomer een uitzonderlijk hoog niveau gekend, doordat er minder stuks werden aangevoerd en de vraag groot bleef', stelt hij. De kleinere aanvoer was ook een gevolg van het warme weer in Nederland en de vraag was groot omdat mensen de zomer veelal thuis doorbrachten.

Mede omdat de rozenprijzen zo hoog waren in de afgelopen maanden, zal de uiteindelijk productomzet bij FloraHolland maar een paar procenten lager uitvallen, verwacht Van Tol.


Kostenbesparingen

De meeste teeltbedrijven in Afrika hebben zich goed op de coronasituatie ingericht, merkt de manager. 'Ze hebben door kostenbesparingen de periode goed doorstaan. In Afrikaanse landen was er geen directe steun vanuit de overheid voor de sector. Wel zijn er collectieve maatregelen getroffen, zoals tijdelijk uitstel van belastingen en werkloosheidstoeslagen. Bedrijven hebben daarvan gebruik kunnen maken.'FloraHolland importeerde vorig jaar voor 833 miljoen euro aan sierteeltproducten. Dat is 160 miljoen euro meer dan tien jaar eerder. Kenia was in 2019 goed voor een stroom met een waarde van 361 miljoen euro. Voor Ethiopië was die 188 miljoen euro groot.

De totale waarde van de rozeninvoer, verreweg de belangrijkste importbloem bij de bloemenveiling, was 461 miljoen euro. Ongeveer tweehonderd teeltbedrijven in Afrika voeren sierteeltproducten bij FloraHolland aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer