Twijfel of feestdagen varkensmarkt helpen

In normale jaren zorgen de naderende feestdagen voor een opleving van de vraag naar varkensvlees. Dit jaar is daar nog weinig van te merken. Wel loopt de prijs van duurdere onderdelen licht op. Varkenshandelaren hopen dat de vraag naar varkensvlees de komende weken toch gaat groeien.

Twijfel+of+feestdagen+varkensmarkt+helpen
© Twan Wiermans

Dat zou de Europese varkensvleesmarkt vriendelijker kunnen stemmen en misschien wat ruimte kunnen geven voor een verhoging van de varkensprijzen. Johan Schuttert van Handelshuis Schuttert in Ommen voorziet dat het nog wel enkele maanden kan duren voordat de varkens- en biggenmarkten weer wat zijn genormaliseerd.

'Het is altijd moeilijk aan het eind van het jaar, richting de feestdagen. Hopelijk kunnen de slachterijen in Duitsland en Nederland in het nieuwe jaar hun capaciteit opschroeven. In Nederland zal het effect van de opkoopregeling geleidelijk aan gevolgen hebben voor het varkensaanbod. Maar het kan tot in maart duren voordat de markt weer enigszins in evenwicht raakt.'In Nederland en Duitsland zakten de varkensprijzen deze week niet verder. Zowel Duitsland als Nederland heeft nog steeds te maken met een prop vleesvarkens die door de slachterijen maar moeizaam kleiner kan worden gemaakt. Dat vertaalt zich in hoge slachtgewichten die al een aantal weken schommelen rond de 100 kilo.


Slachtcapaciteit op peil

Het lukt Nederlandse slachterijen om ongeveer net zoveel varkens per week te slachten als vorig jaar in deze periode. In Duitsland hebben slachterijen door corona-uitbraken onder het personeel meer moeite om de slachtcapaciteit in de benen te houden. Door de Kerstdagen en de jaarwisseling komt het aantal slachtingen verder onder druk te staan. Gebroken weken zorgen ervoor dat bijna een hele slachtweek uitvalt.

Door de beperkte slachtcapaciteit gaan er al weken fors minder slachtvarkens naar Duitsland. Het gevolg is dat ook bij Nederlandse varkenshouders zware varkens zich ophopen. Dat varkens op dit moment hard groeien, versterkt dat, geeft Johan Schuttert aan. 'Het komt door een combinatie van genetische vooruitgang en het feit dat varkens het in deze tijd van het jaar altijd beter doen.'


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Schuttert heeft zijn handen vol aan de afzet van slachtrijpe varkens. En doordat die maar moeizaam weggaan, loopt ook de plaatsing van de biggen vertraging op. De export van Nederlandse biggen naar Duitsland is bijna gehalveerd. Sommige handelaren zoeken een uitweg voor het overschot door ze te exporteren naar Italië en Spanje. Maar ook dat lukt nauwelijks meer, ondanks de lagere prijzen.


Stabilisering

De meeste varkensprijzen blijven deze week op hetzelfde niveau als vorige week. De stabilisering volgt na een aantal weken waarin de noteringen fors onderuit gingen. Vion noteert 1,32 euro inclusief btw. Dat is 0,15 euro minder dan een maand eerder.

Met die prijsdaling blijkt Vion in vergelijking met andere slachterijen wel koploper. Zo noteert Van Rooi deze week 1,19 euro, 0,08 euro minder dan vier weken eerder. Ook de Deutsche Vereinigungspreis zakte met 0,08 euro. De meeste biggennoteringen staan ook onder druk, al hield Vion deze dit keer met 14 euro gelijk aan vorige week.

Niet alleen een overaanbod aan varkens zorgt voor druk op de varkensprijzen, het is vooral de moeilijke afzetmarkt die slachterijen aanzet tot prijsverlagingen. De Europese varkensvleesmarkt is overspannen doordat Duitsland, Denemarken en België nu niet kunnen exporteren naar buiten Europa. Voor Nederlandse slachterijen biedt dit ruimte om aan China te leveren. Al komt dat nog maar mondjesmaat terug in de varkensprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer