POV: 'Aanbod varkens blijft hoog'

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) verwacht dat het aanbod van biggen en vleesvarkens de komende tijd nog hoog blijft. Dat zei voorzitter Linda Janssen maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering, die online plaatsvond.

POV%3A+%27Aanbod+varkens+blijft+hoog%27
© Twan Wiermans

'Helaas moeten varkenshouders nog even flink doorbijten', zei Janssen, die deze week twee jaar voorzitter is van de POV. 'Het aanbod van biggen komt op basis van de voorspelling van onze Markt-Monitor in februari weer beter in evenwicht met de vraag. Voor vleesvarkens duurt het nog tot april. Wat het effect op de prijzen zal zijn, is koffiedik kijken. Dat is van meer factoren afhankelijk.'

Tijdens de algemene ledenvergadering werden twee nieuwe bestuursleden gekozen. Door de aanstelling van Alfred van Lenthe als programmadirecteur bij de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) was zijn plek al vacant. Daarnaast nam bestuurslid Bart Verhees na drie jaar afscheid. Verhees zou eerst alleen betrokken zijn bij de oprichting van de POV, maar bleef toch als bestuurslid aan.


Coppens en Van den Broek

Voor de opvolging werden met grote meerderheid van stemmen Ron Coppens en Cees van den Broek gekozen. Van den Broek is varkenshouder in Oud Gastel. Coppens is salesmanager varkens bij Agrifirm en is daarmee als niet-varkenshouder gekozen in het bestuur.

Welke taken de nieuwe bestuursleden krijgen, wordt in de volgende ledenvergadering in maart duidelijk. Dan worden de portefeuilles opnieuw verdeeld.


Jaarrekening

Tijdens de algemene ledenvergadering werd ook nog de jaarrekening van 2019 goedgekeurd en werden de kaders voor de onderzoeksagenda vastgesteld. Volgend jaar worden daar besluiten over genomen.

De kosten voor de onderzoeksagenda worden sinds dit jaar gedragen door alle varkenshouders, ook niet-leden van de POV. Dat gaat via de algemeenverbindendverklaring. De meeste varkenshouders hebben hiertoe al aangegeven hoeveel dieren ze hebben. Degenen die het nog niet hebben gedaan, krijgen een ambtshalve heffing van 500 euro. 'Alsnog doorgeven van het aantal dieren is meestal verstandig omdat dan de bijdrage omlaag kan', gaf Janssen als tip.


Welzijnscheck

Verder was er nog aandacht voor de welzijnscheck die door de POV zelf is ontwikkeld. De meeste varkenshouders hebben die al ingevuld. Janssen: 'Zie de welzijnscheck als een goed instrument om zaken op je bedrijf te verbeteren.'


Varkenshouders hebben vorige week via de mail een uitnodiging voor een enquête over de welzijnscheck ontvangen. Deelnemen is nog mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer