Onttrekkingsverbod+Utrechtse+Heuvelrug+blijft+van+kracht
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Onttrekkingsverbod Utrechtse Heuvelrug blijft van kracht

Ondanks de regelmatige regenval van de laatste weken blijft het onttrekkingsverbod op de Utrechtse Heuvelrug van kracht. Het neerslagtekort blijft namelijk fors.

Dat meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De regen die de afgelopen weken is gevallen, heeft op de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug niet gezorgd voor extra water in de sloten. Het blijft in dit gebied dan ook verboden om water uit sloten en weteringen te onttrekken.


Een belangrijke reden voor de situatie op de Utrechtse Heuvelrug is het zeer droge voorjaar. Ook is 2020 het derde opeenvolgende droge jaar. In een filmpje geeft dijkgraaf Jeroen Haan uitleg:
Water vasthouden

Het onttrekkingsverbod op de Utrechtse Heuvelrug geldt sinds 1 juli 2020. Deze gebieden zijn voor hun wateraanvoer volledig afhankelijk van neerslag en kwel. Met het onttrekkingsverbod wil het waterschap verdere daling van het oppervlaktewaterpeil voorkomen en het beschikbare water zo lang mogelijk vasthouden.

Het peil in de sloten en weteringen is in dit gebied gezakt tot onder het niveau van de stuwen, waardoor het niet meer kan stromen en onttrokken water ook niet meer wordt aangevuld. Dit kan leiden tot een verslechtering van de waterkwaliteit en achteruitgang van aquatische natuur. Daarom mogen inwoners en bedrijven in dit gebied geen water meer uit sloten en weteringen onttrekken.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer