Onttrekkingsverbod+oppervlaktewater+Utrechtse+Heuvelrug
Nieuws
© Van Assendelft

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater Utrechtse Heuvelrug

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft per 1 juli een verbod uitgevaardigd voor onbepaalde tijd voor het onttrekken van oppervlaktewater op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.

Door aanhoudende droogte dreigen sloten en weteringen droog te vallen met een risico voor de waterkwaliteit en schade voor de natuur. Hoogheemraad Bert de Groot: 'Op zich is het best opmerkelijk, want in de droge jaren 2018 en 2019 hebben we dit verbod niet hoeven afgeven. De laatste keer dateert zelfs van 2003.'

HDSR onderzoekt de oorzaak voor de lage waterstand bij de Heuvelrug. 'Op korte termijn vrees ik dat we weinig kunnen doen. In bijna ons volledige werkgebied kunnen we ook water van de Lek inzetten voor extra aanvoer, maar de Utrechtse Heuvelrug is volledig afhankelijk van neerslag en kwel.'
Onherstelbaar beschadigd

De Groot wil graag met de agrarische grondgebruikers in het gebied in gesprek over de gevolgen. 'Veehouders kunnen geen mest meer uitrijden met de sleepslang. Daarnaast kan de natuur onherstelbaar worden beschadigd en dat willen we uiteraard voorkomen.'

De Utrechtse Heuvelrug is volledig afhankelijk van neerslag en kwel

Bert de Groot, hoogheemraad van De Stichtse Rijnlanden

Water langer vast te houden in het gebied is volgens hem lastig praktisch uitvoerbaar. 'Toch gaan we kijken wat we kunnen doen en vooral ook hoe we deze situatie de komende jaren kunnen voorkomen.'


Spaarzaam en zorgvuldig

Door de hoge temperaturen en de verdamping neemt het waterverbruik toe, terwijl er steeds minder water beschikbaar is, constateert HDSR. 'Spaarzaam en zorgvuldig omgaan met onze kostbare zoetwatervoorraad wordt dan ook steeds urgenter. We hebben eerder al een beroep gedaan op agrariërs in het hele gebied om het beregenen van hun percelen onderling af te stemmen.'

Na twee uitzonderlijk droge maanden is er in juni op veel plaatsen neerslag gevallen. De Groot: 'Dit heeft een beetje geholpen, maar het neerslagtekort is nog groot. Het voorjaar kende heel weinig regen, terwijl de verdamping bijzonder groot was door het record aantal zonuren in combinatie met de harde, droge wind in maart.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer