Landbouwagenda Friesland stap dichterbij

De Friese landbouwagenda wordt voor de zomer van 2021 aan Provinciale Staten van Friesland voorgelegd. Dat deelde landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) deze week mee in Provinciale Staten.

Landbouwagenda+Friesland+stap+dichterbij
© Persbureau Noordoost

Provinciale Staten gaven woensdag groen licht voor de startnotitie van de landbouwagenda. De provincie gaat nu met stakeholders als consumenten en LTO Noord om tafel over de invulling ervan.

Provincie Fryslân wil met de landbouwagenda de transitie naar een duurzame landbouw versnellen, zei Fokkinga. De ambitie van de provincie is om van een viersterrenlandbouw een vijfsterrenlandbouw te maken, waarbij de vijfde ster een groene, circulaire ster is in 2025. De provincie heeft hierin vooral een ondersteunde, faciliterende rol en een regierol in de gebiedsgerichte aanpak.


Bescheiden rol provincie

CDA-Statenlid Maaike Prins hamerde op deze bescheiden rol van de provincie. Uiteindelijk besluiten het Rijk en Brussel over regels. Prins riep op om aan te sluiten bij initiatieven die er al zijn, bijvoorbeeld het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

'Dat kan de provincie op efficiënte wijze een groot effect bereiden. Er moet focus worden aangebracht, anders komt er een brij van projecten die te weinig opleveren om echt wat te betekenen.'

Fokkinga is voorstander om aan te sluiten bij projecten en de landbouwagenda integraal op te pakken. 'Het college is absoluut overtuigd van deze werkwijze.'


Verminderen van veedruk

De Partij voor de Dieren mist bij de startnotitie het verminderen van de veedruk, zoals in de beleidsbrief 'Naar een duurzame landbouw' uit 2017 is beschreven, zei Partij voor de Dieren-Statenlid Menno Brouwer.


Volgens de partij blijft de focus in de startnotitie op uitbreiding van de productiecapaciteit en de export en is een systeemverandering naar grondgebonden natuurinclusieve landbouw in Friesland wenselijk. Een motie van Partij voor de Dieren, GrienLinks, SP, D66 en PvdA om in te zetten op onderzoek naar verdienmodellen die extensivering van de veehouderij mogelijk maken, werd aangenomen.


Concrete doelen en randvoorwaarden

Ook de motie van GrienLinks, PvdD, D66, SP en Forum voor Democratie over concrete doelen en randvoorwaarden van de monitoring kon op voldoende steun rekenen. De partijen willen concrete doelen en randvoorwaarden in het monitoringsplan stellen.

Aanleiding hiervoor is onder andere dat de Noordelijke Rekenkamer afgelopen zomer concludeerde dat effecten van verduurzamingsprojecten van de land- en tuinbouw in Friesland, Groningen en Drenthe moeilijk meetbaar zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer