Melkveehouder Mulder koestert zijn oude dametjes

Johan Mulder uit Nieuwerbrug is een opgewekte, nuchtere melkveehouder. Zijn bedrijfsvoering is sober, de kostprijs is laag en zijn koeien zijn behoorlijk oud. Het brengt hem naar de top van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

Melkveehouder+Mulder+koestert+zijn+oude+dametjes
© Rianne den Balvert

De Zuid-Hollandse veehouder had niet in de gaten dat hij zo goed scoorde op de CRV-toplijst. 'Onze inseminator vertelde het. En daarna kregen we steeds meer leuke reacties.' Dit jaar stelde CRV de ranglijst voor het eerst op. Deze bevat tien melkveebedrijven waarvan de aanwezige koeien de hoogste levensproductie van Nederland realiseren. Mulder staat op de zesde plek.

Mulders koeien zijn dus oud zijn en geven ook nog eens een behoorlijke plons melk. Een knappe prestatie. En dat begint langzaam door te dringen bij de bescheiden boer. 'Ik dacht dat er bekende fokkers op die lijst zouden staan', zegt hij glimlachend. 'Dat ik daar wel op sta is best knap, merk ik nu.' De 83 melkkoeien van Mulder zijn gemiddeld 7 jaar en 2 maanden oud en hun levensproductie ligt op 46.588 kilo melk bij 3.659 kilo vet en eiwit.


Zuinigheid

Het geheim achter deze hoge levensproductie is simpel: Mulder is zuinig is op zijn koeien. Zeg maar gerust ongelooflijk zuinig. Een koe die iets mankeert, wordt weer netjes opgelapt zodat ze weer een poos mee gaat. Hij geeft de dieren tijd om te herstellen en accepteert het als ze eens een tegenvallende lactatie hebben. Koeien met een lactatiewaarde van 85-90 bestempelt hij niet als minkoeien.

Het is mijn doel om koeien lang fit te houden, met die drive ga ik steeds weer de stal in

Johan Mulder, melkveehouder in Nieuwerbrug

'Ik word daar niet zenuwachtig van', zegt Mulder. Een tijdje terug kalfde een koe een maand te vroeg af. Ze gaf de volgende lactatie slechts 5.000 kilo melk. Toch gaf de veehouder haar nog een kans om een goede nieuwe lijst te maken. 'Bedrijfseconomisch gezien kan ik daar geen extra vaars voor opfokken, dat kost me al snel 1.700 euro aan opfokkosten.'

Een extra stimulans om koeien lang aan te houden, is de invoering van de fosfaatwetgeving. Mulder besloot zoveel mogelijk melk te produceren en liet dat jaar al zijn koeien insemineren met Belgische Blauwen. 'Dat was achteraf iets te rigoureus', geeft hij toe. 'Ik had een jaar lang geen vaarzen, waardoor ik heel zuinig moest zijn op de oudere dieren.'


Het rantsoen en de blokkendoseerwagen zijn simpel.
Het rantsoen en de blokkendoseerwagen zijn simpel. © Rianne den Balvert

De melkveehouder is geduldig met zijn dieren. Het liefst insemineert hij ze pas op negentig dagen na afkalven. 'Dan houden ze ook beter.' Is een koe niet meteen drachtig, dan heeft Mulder een lange adem.


Twintig inseminaties

Een van zijn dieren is onlangs voor de twintigste keer geïnsemineerd. Maar het mocht niet baten, dus neemt hij afscheid van haar. Met een beetje pijn in zijn hart, dat wel. 'Vaak ben ik ervan overtuigd dat ik een koe er nog bij kan houden. Maar het is niet altijd winst.'

Mulders vrouw Carolien waardeert het dat haar man zijn vee koestert, al gaat hij soms te lang door met een koe. 'Hij heeft inmiddels heel wat bejaarde dieren. Vergeet niet dat het heel arbeidsintensief is om die in de benen te houden. Ik denk soms: nou is het wel genoeg. Het stuwt ook de dierenartskosten omhoog.' En dan lachend: 'Maar als hij naar mij had geluisterd, dan stond hij niet op de CRV-lijst.'


Melkveehouder Johan Mulder met zijn vrouw Carolien.
Melkveehouder Johan Mulder met zijn vrouw Carolien. © Rianne den Balvert

De veehouder beaamt dat een oudere veestapel tot extra diergezondheidskosten kan leiden. Maar dat heeft hij ervoor over. 'Het is mijn liefhebberij.' Mulder geniet ervan om zijn koeien naar een productie van 10.000 kilo vet en eiwit te begeleiden.


15 jarige Sonja 86

De 15-jarige Sonja 86 is zo'n koe die die magische grens bijna nadert. Na het afkalven ging het niet goed met haar en Mulder had zijn koopman al gebeld. 'Maar het begon meteen te knagen. Ik wist dat ze toch te redden was. En dat klopte, de veearts kwam voor de zoveelste keer en constateerde een lebmaagverdraaiing. Nu is ze weer gezond.'

Een aantal jaar geleden had Mulder ook al een tientonner. En deze maand noteert hij zijn twaalfde honderdtonner.

Toch zijn de diergezondheidskosten op het bedrijf niet hoger dan 1 euro per liter melk. De dierdagdosering ligt op 3,09, dat is iets hoger dan het Nederlands gemiddelde in de melkveehouderij. Dat was 2,99 in 2019. 'Onze dierdagdosering mag lager, maar duurzaamheid en een lage dierdagdosering blijken niet altijd samen te gaan.'


Mastitis

De koeien van Mulder kampen nogal eens met mastitis. Het celgetal schommelt rond de 230.000 cellen. Maar de veehouder kan de vinger niet op de zere plek leggen. Klauwgezondheid is daarentegen geen probleem, zijn oude dames wandelen nog redelijk kwiek door de stal.

Elke zeven maanden behandelt de klauwbekapper alle koeien. En een kreupele koe verzorgt Mulder het liefst zo snel mogelijk. Zelfs op zondag als het moet. 'Het is een vervelend klusje. Maar als het klaar is, geeft het voldoening! Het fit houden van mijn koeien geeft mij veel energie en positiviteit. Het is een drive waarmee ik steeds weer de stal in ga.'


Sobere werkwijze geeft lage kostprijs

De 83 melkkoeien van Johan Mulder zijn gemiddeld 7 jaar en 2 maanden oud, hun levensproductie ligt op 46.588 kilo melk (4,37 procent vet, 3,49 procent eiwit), bij 3.659 kilo vet en eiwit. De gemiddelde Nederlandse koe is daarentegen 4 jaar en 9 maanden oud en heeft een levensproductie van 34.000 kilo melk bij 2.691 kilo vet en eiwit. De dagproductie op Mulders bedrijf is 28,9 kilo melk bij 5,1 lactaties. Rollend jaargemiddelde: 9.025 kilo melk, tussenkalftijd: 421 dagen. De sobere werkwijze loopt als een rode draad door het bedrijf. Met een blokkendoseerwagen voert Mulder kuilgras (80 procent) en mais (20 procent). De machines in de schuur zijn op één hand te tellen. 'Ook met een simpele bedrijfsvoering kun je goede resultaten behalen', zegt Mulder. 'De melkprijs is al dertig jaar hetzelfde en dat zal de komende dertig jaar niet veranderen.' De kostprijs van zijn melk is erg laag: 0,20 euro per liter. Hij levert PlanetProof-melk en doet aan weidegang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer