Nieuwe+investeerder+zet+275+miljoen+euro+in+voor+verduurzaming
Nieuws
© Pixabay

Nieuwe investeerder zet 275 miljoen euro in voor verduurzaming

Het Europese investeringsfonds Astanor Ventures heeft binnen twee jaar 275 miljoen euro ingezameld voor investeringen in duurzame voedings- en landbouwtechnologie. Dit is meer dan op is ingezet, maar volgens het fonds bleek er meer animo dan verwacht.

Dat meldt De Tijd. Astanor wil met het ingezamelde bedrag bedrijven ondersteunen die actief zijn in vier thema's: gezondheid, klimaatverandering, minder vervuilde oceanen en voedselkwaliteit. Dat wordt samengevat in de slogan van het fonds: where tech meets nature. Astanor mikt op Europese en Amerikaanse technologische start-ups die focussen op gezonde voeding en zal 1 tot 15 miljoen euro per dossier op tafel leggen.

'De voetafdruk van de voedsel- en landbouwsector is enorm. Die sectoren zijn erop gericht calorieën te leveren tegen een steeds lagere kostprijs. Dat leidt tot stijgende broeikasgasemissies, schaarste van grondstoffen, afval, chronische ziektes en een verlies aan zowel kwantiteit als kwaliteit. We moeten garanderen dat mensen toegang krijgen tot betaalbare gezonde voeding, die bovendien een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft', stelt Astanor-vennoot Hendrik Van Asbroeck in De Tijd.


Biomeststoffen

Het fonds heeft onder meer geïnvesteerd in het Belgische bedrijf Aphea.Bio, dat focust op biomeststoffen en biopesticiden. Met dit geld wordt het onderzoek naar biomeststoffen verder gefinancierd. Daarbij worden mogelijke micro-organismen geïsoleerd die de opbrengst kunnen verhogen of de plant bescherming bieden tegen schimmels. Die kunnen vervolgens bijvoorbeeld als coating op het zaad worden aangebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer