Provincies+en+gemeenten+kunnen+stikstofnorm+niet+ophogen
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Provincies en gemeenten kunnen stikstofnorm niet ophogen

Gemeenten en provincies kunnen onder de nieuwe Stikstofwet geen strengere aanvullende omgevingswaarden vaststellen. In de nieuwe Stikstofwet komt enkel een nationale doelstelling.

Dat blijkt uit de beantwoording van landbouwminister Carola Schouten op schriftelijke vragen van VVD en CDA. LTO Nederland is blij met dit resultaat, het had de politiek hiertoe herhaaldelijk opgeroepen.

In de Omgevingswet wordt een nationale omgevingswaarde ten aanzien van stikstofdepositie ingevoerd. Om deze nationale doelstelling te halen, stelt de overheid een programma met stikstofreducerende maatregelen op.


Het aanvankelijke wetsvoorstel bood ruimte aan provincies of gemeenten om strengere omgevingswaarden op te stellen. LTO was hier fel op tegen. Het risico was dat daarmee een lappendeken aan regelgeving en doelstellingen zou ontstaan. Om deze regionale en lokale willekeur te voorkomen, riep LTO de Tweede Kamer op om hier geen ruimte voor te geven.


Lacune aangepast

In de Nota van Wijziging past de minister deze lacune in het wetsvoorstel aan. LTO is nog niet helemaal tevreden. De belangenorganisatie roept Kamerleden op om de knelgevallen spoedig op te lossen, de sociaaleconomische gevolgen voor bedrijven in kaart te brengen en te investeren in innovatieve maatregelen.

De Stikstofwet wordt volgende week in de Tweede Kamer behandeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer