Wrevel+in+Oost%2DTwente+over+Duits+stikstofbeleid
Nieuws
© Han Reindsen

Wrevel in Oost-Twente over Duits stikstofbeleid

Boeren, maar ook gemeentebestuurders in Oost-Twente kijken met argusogen naar wat er aan de andere kant van de grens met Duitsland gebeurt rondom het stikstofbeleid. Dat bleek maandag 23 november bij een digitaal symposium van de VVD Noordoost-Twente.

Volgens VVD-wethouder Benno Brand van gemeente Dinkelland is het lastig uit te leggen dat Nederlandse boeren moeten bloeden ten behoeve van natuurverbetering, terwijl hun stikstofemissies niet hier maar in Duitsland neerslaan. 'Er liggen zo'n tien Nederlandse Natura 2000-gebieden dicht op de grens, waarvoor Duitse boeren niet worden aangeslagen', stelt hij.

Veehouder Gerald Aveskamp uit Losser kan erover meepraten. 'Er is gewoon geen gelijk speelveld. De drempelwaarde is daar zo hoog dat bijna iedereen eronder valt. Hier houden landbouw en natuur elkaar al twintig jaar in een houdgreep.'


Loopgravendiscussie

Tweede Kamerlid Mark Harbers (VVD) zegt de kritische opmerkingen te begrijpen, maar waarschuwt voor een loopgravendiscussie. 'Stellen dat Duitsland niet zoveel moet uitstoten is te makkelijk. Daar zeggen ze hetzelfde over Nederland.'

Minister Carola Schouten van LNV is volgens Harbers in gesprek met de buurlanden over een meer uniforme aanpak. 'Er is overleg om over en weer slimmer met stikstof om te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer