Piekbelasters worden niet gedwongen om te stoppen

Bedrijven die stikstofpiekbelaster zijn, worden niet gedwongen om te stoppen. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten gezegd in een reactie op berichtgeving over veehouderijen die relatief veel stikstof uitstoten.

Onderzoeksplatform Investico berichtte deze week dat tientallen veehouderijen verantwoordelijk zijn voor onevenredig veel stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden.

Deze piekbelasters zijn volgens Investico verantwoordelijk voor honderden keren meer stikstofneerslag dan woning- en wegenbouwprojecten in dezelfde regio, die vanwege de stikstofbelasting nog steeds stilliggen. De onderzoekers suggereren uitkoop als oplossing.

Schouten heeft zich gestoord aan deze beeldvorming over piekbelasters. 'Ik wil benadrukken dat deze bedrijven een rechtsgeldige vergunning hebben. Zij doen niets crimineels. Als het over piekbelasters gaat, dan gaat het over meer bedrijven dan de landbouw. Het gaat bijvoorbeeld ook over industrie.'


Vier opties

De minister wijst op vier opties voor deze bedrijven: aanpassingen doen om emissies te verlagen, het bedrijf verplaatsen, omschakelen op een andere soort bedrijvigheid of vrijwillig stoppen. De provincies gaan over de uitvoering. Zij werken de opties uit in gebiedsgerichte processen.

LTO Nederland stelt dat de realiteit complexer is dan Investico doet voorkomen. Het reduceren van stikstofemissies van piekbelasters kan lokaal ruimte scheppen, maar biedt geen perspectief aan bijvoorbeeld een woningbouwproject aan de andere kant van de provincie.


Opkoop van individuele bedrijven, ook piekbelasters, heeft volgens de belangenbehartiger maar een beperkte impact op de totale stikstofdepositie en onteigeningsprocedures duren jaren. Reductie door innovatie is vele malen kosteneffectiever.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer