Bietenverwerking+verloopt+voorspoedig
Nieuws
© Twan Wiermans

Bietenverwerking verloopt voorspoedig

De bietencampagne verloopt vooralsnog voorspoedig, meldt Cosun Beet Company in een update. Het suikergehalte is licht gestegen naar gemiddeld 16,3 procent, het tarrapercentage is circa 11 procent en in de fabrieken worden de suikerbieten in 'hoog tempo' verwerkt, aldus Cosun.

Vooral in het westelijk deel van Nederland is deze week door de natte omstandigheden het rooien van de bieten achtergebleven. Met de huidige, veelal droge, weersverwachtingen wordt de regionaal beperkte bietenvoorraad vermoedelijk snel aangevuld. Vanwege de herstelwerkzaamheden van de gegevens van de bietenleveringen aan de suikerfabriek in het Groningse Vierverlaten is deze week de bietenstatistiek niet beschikbaar.

In de update van Cosun gaat de bietenverwerker ook in op het gesprek dat maandag plaatsvond in de Tweede Kamer over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. De woordvoerders van VVD en CDA (ook namens SGP) spraken daar hun zorgen uit over de vergelingsziekte in de suikerbietenteelt na het verdwijnen van neonicotinoïden en de ontwikkelingen in Europa met betrekking tot het verlenen van ontheffingen.


Advies Ctgb en EFSA leidend

Landbouwminister Carola Schouten bleek daar niet gevoelig voor. Ze vindt de gebeurtenissen in bijvoorbeeld Frankrijk onwenselijk en ziet een gelijk speelveld niet als een reden om over te gaan tot een ontheffing. Voor haar is het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) over veilig gebruik voor mens, dier en milieu leidend.


De minister geeft daar dus weinig ruimte, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat ze de ingediende aanvraag voor ontheffing zal beoordelen en wacht daar het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Ctgb over af. Ze doelt daarmee op de aanvraag die Cosun samen met andere partijen heeft gedaan voor vrijstelling van neonicotinoïden.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer