Nieuwe regering geeft Belgische bietensector hoop op neonics

De Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) ziet in het nieuwe Belgische regeerakkoord mogelijkheden om in 2021 opnieuw gebruik te kunnen maken van neonicotinoïden. Op basis van een noodtoelating.

Nieuwe+regering+geeft+Belgische+bietensector+hoop+op+neonics
© Jos Thelosen

In het regeerakkoord van de nieuwe premier Alexander de Croo staat in de landbouwparagraaf beschreven dat de regering in bepaalde dossiers standpunten wil innemen op basis van wetenschappelijke inzichten. Het gaat daarbij volgens de berichtgeving op Vilt.be om moderne veredelingstechnieken, maar ook over het debat rond gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens de CBB kan de nieuwe landbouwminister David Clarinval de daad bij het woord voegen door zich meteen sterk te maken voor een noodtoelating ofwel vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden in de teelt van suikerbieten. Ook in België zijn er grote problemen met de vergelingsziekte.

'Met de neonics geeft de nieuwe minister ons voor de korte termijn een middel om dit virus effectief te bestrijden', aldus de CBB. De organisatie verwijst tevens naar de situatie in Frankrijk. Daar wordt inmiddels gewerkt aan een werkbare tijdelijke toelating voor neonicotinoïden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer