Nieuwe+regering+geeft+Belgische+bietensector+hoop+op+neonics
Nieuws
© Jos Thelosen

Nieuwe regering geeft Belgische bietensector hoop op neonics

De Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) ziet in het nieuwe Belgische regeerakkoord mogelijkheden om in 2021 opnieuw gebruik te kunnen maken van neonicotinoïden. Op basis van een noodtoelating.

In het regeerakkoord van de nieuwe premier Alexander de Croo staat in de landbouwparagraaf beschreven dat de regering in bepaalde dossiers standpunten wil innemen op basis van wetenschappelijke inzichten. Het gaat daarbij volgens de berichtgeving op Vilt.be om moderne veredelingstechnieken, maar ook over het debat rond gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens de CBB kan de nieuwe landbouwminister David Clarinval de daad bij het woord voegen door zich meteen sterk te maken voor een noodtoelating ofwel vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden in de teelt van suikerbieten. Ook in België zijn er grote problemen met de vergelingsziekte.

'Met de neonics geeft de nieuwe minister ons voor de korte termijn een middel om dit virus effectief te bestrijden', aldus de CBB. De organisatie verwijst tevens naar de situatie in Frankrijk. Daar wordt inmiddels gewerkt aan een werkbare tijdelijke toelating voor neonicotinoïden.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer