Nieuwe+Kamervragen+over+ongelijk+speelveld+neonics
Nieuws
© Jos Thelosen

Nieuwe Kamervragen over ongelijk speelveld neonics

Steeds meer landen stemmen in met een tijdelijke vrijstelling van neonicotinoïden. Helma Lodders (VVD) maakt zich zorgen over de positie van de Nederlandse suikerbietenteler.

Lodders heeft nieuwe Kamervragen gesteld aan minister Carola Schouten van LNV, naar aanleiding van het besluit dat Frankrijk heeft ingestemd met een tijdelijke vrijstelling van neonicotinoïden.

Er is volgens de VVD'er sprake van een ongelijk speelveld in Europa, zowel in de beschikbaarheid van het aantal werkende middelen als de concurrentiepositie. Lodders stelt dat dit in Nederland tot een 'noodsituatie' zou kunnen leiden.


Frankrijk is de grootste bietenproducent in Europa en sluit zich aan bij tien Europese landen die al een derogatie hebben verleend. Daar komt bij dat ook Duitse bietentelers derogatie van neconics eisen. Dit zorgt voor een steeds groter ongelijk speelveld. Nederlandse telers moeten rekening houden met schade door het vergelingsvirus. De schade is gemiddeld zo'n 7 procent en kan oplopen tot wel 80 procent.


Welke oplossingen

Lodders vraagt de landbouwminister met de sector in gesprek te gaan over de problematiek. Ze wil van Schouten weten welke oplossingen zij kan bieden voor de korte en middellange termijn. 'Wat is de inspanningsverplichting die u voor u ziet, zolang u afziet van het verlenen van een derogatie?'

Al eerder heeft Lodders Kamervragen gesteld over het ongelijke speelveld bij neonics in Europa. Schouten gaf toen aan dat een gelijk speelveld in de basis geen onderdeel is van de afweging om een tijdelijke vrijstelling te verlenen.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer