FrieslandCampina%3A+trots+op+aanpak+corona
Nieuws
© Dirk Hol

FrieslandCampina: trots op aanpak corona

De continuïteit van de melkverwerking is niet in gevaar geweest op de top van de corona-uitbraak die samenviel met de voorjaarspiek van de melkaanvoer. 'Daar mogen we best trots op zijn', zegt crisismanager Hester Maij van FrieslandCampina over de gevolgen van de coronacrisis voor Nederlands grootse zuivelaar.

Maij, sinds oktober corporate director public & quality affairs, geeft bij Royal FrieslandCampina (RFC) tijdens de coronapademie leiding aan een crisisteam. Het team bestaat uit twaalf collega's uit verschillende disciplines binnen het bedrijf. Het team kwam medio januari al voor het eerst bij elkaar. 'China ging toen op slot. We kregen te maken met vervoersbeperkingen en logistieke uitdagingen.'

Voordat er vliegbeperkingen waren, stopte het bedrijf zelf al met vliegen van en naar China. FrieslandCampina maakte direct protocollen en trof ook al breed hygiënemaatregelen.


Twee hoofddoelen

'Mede op basis van de ervaringen van collega's in China voorzagen we een wereldwijde crisis en hebben we protocollen op alle niveau's gemaakt en geïmplementeerd voor alle 36 landen waarin RFC werkzaam is', zegt Maij. Daarbij ging FrieslandCampina uit van twee hoofddoelen: een veilige werkomgeving voor de medewerkers en de bedrijfscontinuïteit.

De doelstelling lijkt tot nu toe goed gelukt. De zuivelproductie draaide gewoon door tijdens de top van de coronauitbraak. Ook al viel die top samen met de voorjaarspiek van de melkaanvoer. En er zijn wereldwijd binnen het bedrijf nauwelijks meer ziekmeldingen dan anders.


'Business as unusual'

Binnen RFC is het echter nog steeds 'business as unusual'. Maij noemt een paar voorbeelden. 'In China gaat het vervoer van onze kindervoeding nu via het spoor. Dat duurt allemaal langer, maar het kan.'

Binnen de fabrieken wordt gewerkt in meer shifts, met nog strengere hygiënemaatregelen dan anders, en met meer afstand van elkaar, zegt Maij. Volgens haar niet altijd de meest efficiënte manier, maar ook dat werkt.


Scherpe toegangscontroles

'We werken verder met scherpe toegangscontroles bij de poort, met een strikte scheiding tussen bezoekers en medewerkers. Op melkveebedrijven hebben we de controles in samenwerking met de formele instanties anders ingericht en ook onze melktankchauffeurs hebben hun werkwijze aangepast', laat Meij weten.

Volgens de crisismanager begint de situatie in China nu wat te normaliseren. Europa volgt, maar in Nigeria en andere Afrikaanse landen is de crisis nog op zijn hoogtepunt. Desondanks komt de afzet ook weer op gang nu veel landen hun maatregelen versoepelen.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer